Wpis z mikrobloga

Ale lipa z tym oświetleniem #hue przy awarii internetu. Nie da się wyłączyć nawet dedykowanym pilotem. Powoli mnie to zaczyna denerwować. Po utracie zasilania potrafią się zaświecić i jeszcze teraz je mam wszystkie ręcznie wyłączać.. dziwne, że to przez LAN nie działa tylko potrzebuje dostępu do internetu. Jakoś nikt tego nie przemyślał, a nie jest to tani sprzęt.

#philips #elektryka #smarthome #oswietlenie
  • 14
przez LAN nie działa tylko potrzebuje dostępu do internetu. Jakoś nikt tego nie przemyślał, a nie jest to tani sprzęt.

@Victoremque przemyślał i uznał że woli mieć całkowitą kontrolę nad Twoim urządzeniem. Żeby jak mu się przestanie opłacać dać Ci abonament do opłacenia. Albo wyłączyć serwery żebyś kupił nowy sprzęt - ostatnio dlink tak zrobił.

Tuya robi to samo, jeszcze do niedawna można było wgrać inny firmware na te urządzenia z lokalnym
ale tuya prowadzi jednocześnie prace nad V2 które ma dać oficjalny sposób synchronizacji offline afaik

@NPC_358034: zobaczę jak uwierzę, dam głowę że do głupiego wygenerowania kluczy będziesz musiał zarejestrować urządzenie na chińskim serwerze, podać swój numer telefonu, i zainstalować chińską apkę na telefonie.

Tu nie chodzi stricte o to czy to przechodzi przez serwer czy działa lokalnie, tylko o kontrolę. Dla przykładu - mam domofon dahua na domyślnych ustawieniach. Mam spiętą