Wpis z mikrobloga

#programista15k Jak czytam "Problemy Polskiej Branży IT" na FB to jestem pewien, że największym problemem branży IT jest sama społeczność. Tak wielu roszczeniowych typów to dawno nie miałem możliwości zaobserwować.

Pora wybrać imię dla młodego, jurnego programisty co to na fali wznoszącej jest przekonany jest o swojej wyjątkowości. Bez pardonu oszukuje pracodawcę, pozuje na wiecznie poszkodowanego i generalnie wiecznie mu wszystkiego mało.

Proponuję imię Dawid i czekam na inne propozycje.
  • 9
@zebatykocur: Czemu konkretne imię?

. Bez pardonu oszukuje pracodawcę, pozuje na wiecznie poszkodowanego i generalnie wiecznie mu wszystkiego mało.

Pracodawcy też czasem mają pomysły z kosmosu. Kiedyś musiałem pojechać w delegację na onboarding. Mówili mi, że to super ważne. Myślałem, że będzie jakieś szkolenie a tymczasem jedyne, po co jechałem 800 km to żeby uścisnąć dłoń prezesa, a zwrotu za paliwo do dziś nie zobaczyłem.
Czemu konkretne imię?

@Aryo: Seba się już opatrzył. Julka, Karina, Janusz, Grażyna to inne uniwersum. Proponowany Dawid standardowo gardziłby Anetą z działu HR, która już kaszle bo włączyli klimę.

Dawid to nie pracownik Januszexa ale korpo lub software house'u. Delegacja w opisanym przypadku należałaby się jak psu woda. Dawid zawsze ma swoje dobrze uzasadnione powody żeby rżnąć firmę.