Mircy, jak to jest, że ludzie pracują w januszeksach i jednocześnie mają rodziny, samochody? Jakim cudem stać ich na samochód i jego utrzymanie z pensji 3k? #pracbaza #januszex #samochody
@Orzeech: Jeszcze jedna mała kalkulacja. 60 butelek wody po 1.5 to 90 zł miesięcznie. Kupując filtr oszczędzam 82 złote. W skali roku daje to prawie 1k oszczędności.
1k kosztuje mnie paliwo do Chorwacji i z powrotem.
@blunch: Powiem z doświadczenia - jeśli Wasz (z partnerką/partnerem) dochód to jakieś 6k miesięcznie - warto. Jeśli Wasz dochód to jakieś 40k miesięcznie to macie to w dupie i zamawiace pizzę / wodę w puszkach / sprzątanie itp.
@blunch: A no i absolutnie nie mówię że to coś zlego, tylko, że myślenie o tym, żeby nie kupować sobie rzeczy za 1.5zl i one mają jakies znaczenie - to znaczy, że żyje się (w moim mniemaniu) trochę jak robak. Tak już jest w naszym państwie że malo się zarabia i pieniądz ma małą sile nabywczą. Szkoda, że musimy tak oszczędzać.
@twinzpl: widzisz, jesteś tak zaślepiony, że nie widzisz problemu. ja nie mam problemu z tym, że sobie dłubiesz przy samochodzie w ramach hobby i masz z tego jakiś zysk. problem się zaczyna gdy ten zysk z hobby staje się częścią domowego budżetu, bo zwykła pensja nie starcza na wszystko.
to jest chore i mówienie ZARÓB SOBIE PO PRACY, WTEDY BĘDZIESZ ŻYĆ GODNIE to jest objaw być robalem niewolnikiem. nie każdy ma
jakie to są porządne ubrania, które nie są jednocześnie markowe? Podasz przykładowe firmy?
@Bumelante: Pamiętam jak na początku samodzielnego życia #!$%@?łem z różową w Biedropolu i cięliśmy wydatki, to się wypowiem. Sztuką jest czytanie metek i macanie materiału. Jak metka wskazuje na niezłe materiały a tkanina na mac wydaje się solidna to się bierze. W ten sposób można kupić dobre jakościowo ciuchy np. w marketowych/dyskontowych działach z ciuchami (jeszcze z 10
@dymaczdusz: przecież żarcie w McDonaldzie wychodzi taniej niż jakbyś miał codziennie robić zakupy na normalny obiad. Tyle że długo na samym mcd nie pociągniesz
Źle to interpretujesz. Ja sobie pizzę mogłem kupić, ale nie chciałem - wolałem zrobić ją w domu, lepszą i niższym kosztem. Co w takim podejściu jest złe?
@blunch: To że w kalkulacjach nie liczysz swojego czasu - to jest charakterystyczne dla robaczego życia ( ͡°͜ʖ͡°)
A tak bardziej serio to chyba nie zrozumiałeś tego co @Orzeech miał na myśli. To nie jest tak że Ty
W tych czasach jak ktoś nie potrafi sobie minimum połowy pensji miesięcznie na swoim hobby dorobić to zwyczajnie nie zasługuje żeby tyle zarabiać, bo metod jest multum, wystarczą chęci.
@twinzpl: no tak, człowiek musi poświęcić swój wolny czas po pracy na pełny etat, żeby godnie żyć xD mentalność robaka niewolnika poziom polska xD
@Im_from_alaska: ja nie wiem jak możesz nie zrozumieć, że sprzątanie cudzych samochodów to tylko dochodowe hobby (
3k, opłacenie wynajmu, żarcie, wakacje i utrzymanie samochodu, i jeszcze na koniec oszczędzanie.
Sory, ale to mi się nie kalkuluje :)
@guest: Mieszkanie po babce, rodzicach, jakimś bezpotomnym wujostwie. Nagle jak nie płaci się 1,5k miesięcznie kredytu czy najmu dla janusza to z takiej pensji idzie wyżyć. Do tego druga połówka zarabiająca podobnie i na stare Audi starczy.
@Orzeech: w sumie sprzątanie kuwet po kotach i sprzedawanie małych to też zajebiste hobby. Trochę nudne, no ale zawsze można w przerwach między myciem kuwet jakąś furę wypucować.
Do tego handel samochodami, kupuje uszkodzony, składam, sprzedaje. Też z tego jest z 10k zysku ja spokojnie przez rok. Sąsiad zarabia 3,5k PLN netto na magazynie w dużej fabryce, dodatkowo poleruje i sprząta samochody po godzinach, ewentualnie jakieś drobne naprawy, takie hobby. Spokojnie na miesiąc 1000-1500 PLN dorabia. W tych czasach jak ktoś nie potrafi sobie minimum połowy pensji miesięcznie na swoim hobby dorobić to zwyczajnie nie zasługuje żeby tyle zarabiać, bo
@depcioo: chłop zarabia 3k, baba 3k i mają 6k, dajmy na to, że wydają 2k na jedzenie, zostaje 4k. Mieszkanie też dajmy na to 2k łącznie z czynszem i rachunkami, zostaje 2k, 500 ziko za paliwo, 500 ziko na jakieś naprawy gruza i zostaje 1k do #!$%@? na glupoty xd
To jest taka orientacyjna wartość jak ktoś nie ma innych wydatków typu dentysta, jakiś karnet na siłkę itd. itd.
@depcioo: mieszkają u starych lub mają dom po babci wiec płacą same rachunki +- 400mc , jedzenie na głowę można się w 400mc zmieścić czyli zostaje 2200 na życie. Trzy razy 2200 kupujesz gruzika klasy "premium" i już masz autko
@depcioo: niskie koszty zycia (zakladam ze to nie Wawka), plus Ci ludzie czesto maja jakies pole na ktorym np. choduja warzywka i nie musza ich kupowac. Lub np maja kurki/swinie itp. Dodatkowo pewnie jakies zasileczki wpadaja np. dla wielodzietnej rodziny, pomoc mopsu (nie mówiąc już o 500 plus).
Mirki i Mirabelki, jutro będę pierwszy raz w Szczecinie na dwa dni. Co polecacie zobaczyć? Jestem z koleżką Anglikiem więc fajnie by było ogarnąć coś ciekawego i pokazać mu Polskę z fajnej strony #szczecin #podroze
źródło: comment_1645083486wH1Ve2K0yjSIELNVkqTBIw.jpg
Pobierz1k kosztuje mnie paliwo do Chorwacji i z powrotem.
Warto?
to jest chore i mówienie ZARÓB SOBIE PO PRACY, WTEDY BĘDZIESZ ŻYĆ GODNIE to jest objaw być robalem niewolnikiem. nie każdy ma
@Im_from_alaska: Nie każdy, ale znakomita większość ludzi. Szkoda, że trzeba tak kombinować.
@Bumelante: Pamiętam jak na początku samodzielnego życia #!$%@?łem z różową w Biedropolu i cięliśmy wydatki, to się wypowiem. Sztuką jest czytanie metek i macanie materiału. Jak metka wskazuje na niezłe materiały a tkanina na mac wydaje się solidna to się bierze. W ten sposób można kupić dobre jakościowo ciuchy np. w marketowych/dyskontowych działach z ciuchami (jeszcze z 10
@blunch: To że w kalkulacjach nie liczysz swojego czasu - to jest charakterystyczne dla robaczego życia ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A tak bardziej serio to chyba nie zrozumiałeś tego co @Orzeech miał na myśli. To nie jest tak że Ty
@Im_from_alaska: ja nie wiem jak możesz nie zrozumieć, że sprzątanie cudzych samochodów to tylko dochodowe hobby (
@guest: Mieszkanie po babce, rodzicach, jakimś bezpotomnym wujostwie. Nagle jak nie płaci się 1,5k miesięcznie kredytu czy najmu dla janusza to z takiej pensji idzie wyżyć. Do tego druga połówka zarabiająca podobnie i na stare Audi starczy.
To jest taka orientacyjna wartość jak ktoś nie ma innych wydatków typu dentysta, jakiś karnet na siłkę itd. itd.
Pewnie dałoby
(╭☞σ ͜ʖσ)╭☞