@kogi: Sama benzyna sprzedana w Polsce w 2019 roku to odpowiednik ~27000 GWh przy spalaniu jej w silnikach samochodowych. Produkcja energii elektrycznej w Polsce w 2021 roku to ~ 173500 GWh. Już tu leżymy i kwiczymy i to po ciemku a gdzie LPG i diesle.
@szuineg: jedną z podstawowych konsekwencji jebnięcia dużego meteorytu będzie wywalenie takiej ilości pyłów do atmosfery, że przez pół roku słońca nie zobaczysz ;)
@kogi: ciekawe czy 150 lat temu też tak gadali, panie po co ci to spalinowe, skąd weźmiesz to paliwo za 100km, a koń panie... Koń to pojedzie cała Europę za marchewkę... Auta elektryczne dopiero wchodzą na rynek tak naprawdę, za 20 lat możemy mieć masowe nowych rozwiązań ladujacych o wiele szybciej czy np. indukcyjne ładowanie na autostradzie. A stacji ładowania będzie pewnie kilkanaście na każdej dzisiejszej stacji paliwowej
@vilay: Już to komuś tłumaczyłem. Auto które powoduje ze musisz zatrzymywać się częściej na ładowanie, a do tego z mniejszym zasięgiem jest krokiem wstecz. Wszystko wskazuje ze to technologia przejściowa.
@kogi a teraz wyobraź sobie że stała się jakaś forma apokalipsy. Spadł duży meteoryt, nic nie działa. Benzyny na stacji nie kupisz, a ktoś kto ma panele i elektryka może się przemieszczać ( ͡º͜ʖ͡º)
@szuineg: instalacja fotowoltaiczna on grid, czyli taka, jaką ma pewnie 99 procent Polaków, nie działa, gdy nie ma zasilania w sieci
Da się to dość łatwo przerobić, w przypadku apokalipsy przepisy nie będą już istotne.
@szuineg: jak będzie apokalipsa to skąd weźmiesz sobie specjalny inwenter? A nawet zakładając że jesteś geniuszem elektroniki i sobie po lutujesz co trzeba - jak będziesz lutować bez prądu
@szuineg: fajna teoria, taka idealna pod Twoją wizję katastrofy xd
@RK88 no trochę nie trafiłem ( ͡º͜ʖ͡º), jeszcze się mądrzą wszyscy z tym off gird jak to łatwo można odszukać. Ok, zmieniam plan. Wyciągnę rozrusznik że starą + plastikowa beczka i w 2 godziny mam wiatrak 3kW.
a teraz wyobraź sobie że stała się jakaś forma apokalipsy. Spadł duży meteoryt, nic nie działa. Benzyny na stacji nie kupisz, a ktoś kto ma panele i elektryka może się przemieszczać ( ͡º͜ʖ͡º)
@szuineg: ile czasu na jedno ładowanie 100 kilometrów? Dwa tygodnie? Lepszy elektryczny skuterek z bagażnikiem jak w chinach mają.
#motoryzacja #tesla #samochody #ekologia #ue #heheszki
@szuineg: chyba elektryczną hulajnogę najwyżej
prędzej podepniesz agregat pod pompę na stacji paliw i zatankujesz, niż gównianym elektrykiem pojedziesz
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora
@szuineg: instalacja fotowoltaiczna on grid, czyli taka, jaką ma pewnie 99 procent Polaków, nie działa, gdy nie ma zasilania w sieci
@szuineg: jak będzie apokalipsa to skąd weźmiesz sobie specjalny inwenter? A nawet zakładając że jesteś geniuszem elektroniki i sobie po lutujesz co trzeba - jak będziesz lutować bez prądu
@RK88 no trochę nie trafiłem ( ͡º ͜ʖ͡º), jeszcze się mądrzą wszyscy z tym off gird jak to łatwo można odszukać.
Ok, zmieniam plan. Wyciągnę rozrusznik że starą + plastikowa beczka i w 2 godziny mam wiatrak 3kW.
@szuineg:
Ja bym jednak stawiał na rower bo czekanie dwa tygodnie aż się ten elektryk naładuje z paneli to trochę długo :P
@szuineg: ile czasu na jedno ładowanie 100 kilometrów? Dwa tygodnie?
Lepszy elektryczny skuterek z bagażnikiem jak w chinach mają.
Powazna eksplozja na sloncu i mozesz sobie panele i elektro-wozek wsadzic w dupe.
@Shatter: a tylko 20 milionów Polaków posiada prawo jazdy ( ͡° ͜ʖ ͡°)