Wpis z mikrobloga

#anime #animedyskusja

https://myanimelist.net/anime/45055/Taishou_Otome_Otogibanashi

Taishou Maiden Fairytale

Lata dwudzieste poprzedniego wieku. Jest to historia o nastolatku, który przyniósł wstyd swojej bogatej i wpływowej rodzinie. Miał czelność zostać kaleką po tym jak w ich samochód uderzył inny. Młodzieniec jest w ciężkiej depresji oraz zgorzkniał przeokrutnie, a tatuś odesłał go do posiadłości głęboko w górach by swym obliczem nie męczył jego wzroku. Z racji tego, że nie jest samodzielny i wymaga opieki, kupił mu za okrągłą sumkę Yuzu, 14-letnią dziewczynkę, by została jego żoną. Młoda poszła na sprzedaż, by spłacić dług rodziny. Historia rozpoczyna się, gdy nasza bohaterka zwarta i gotowa puka do drzwi swojego nowego domu.

Yuzu nie bierze jeńców i nie oszczędza nikogo. Kochać i wyprzytulać każdego, bez żadnego wyjątku, Bóg rozpozna swoich.
Właściwie całość serii opiera się na zbawiennym wpływie jej niewyczerpanej dobroci na otoczenie. Problemy znikają, pojawia się natchnienie, ludziom zmieniają się charaktery, a lodowate serce młodego panicza topnieje. Nie ma żadnego logicznego uzasadnienia dla jej postępowania, poza byciem reinkarnacją Jezusa, która zstąpiła na ziemie by zbawić ludzkość.

Większość czasu oglądamy naszych bohaterów w sytuacjach życia codziennego. Miejscami jest zabawnie. Miejscami jest słodko. No i ok. Ale jak czasami jest ckliwie, ale to tak aż niemożebnie ckliwie, to się zastanawiałem czy ktoś nie testuje ile jestem w stanie tego jeszcze wytrzymać. No cóż, otome.

Anime skupia się wyłącznie na emocjach i bardzo swobodnie podchodzi do takich rzeczy jak fakty. Weźmy chociażby przykład kalectwa głównego bohatera - ma niedowład prawej ręki. Raz dowiadujemy się, że nie ma w niej kompletnie czucia i jest całkowicie bezwładna, np. w sytuacji gdy ma problemy ze wstaniem z podłogi. Jakież było moje zdziwienie, gdy płacząc otarł łzy prawym przedramieniem. Zdziwienie było jeszcze większe, gdy wsiadł na rower i odjechał trzymając obie ręce na kierownicy. Do ostatniego odcinka czekałem, aż się wyda, że symuluje ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Fabularnie tytuł jest prosty jak konstrukcja cepa, w dodatku aż do bólu trzyma się stereotypów i "klisz" gatunku. Kilkanaście (!!!) razy bezbłędnie przewidziałem, to co zaraz wydarzy się na ekranie. Żonka jest przekonana, że obejrzałem to wcześniej sam.

Tytuł wyłącznie dla tych, którzy wiedzą na co się piszą. Handle with extreme care.
kinasato - #anime #animedyskusja 

https://myanimelist.net/anime/45055/TaishouOtome...

źródło: comment_1644871566khPo3ebJ2GTnXyFs3Udfrv.jpg

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kinasato: wow, Kinasato-sama poświęcił cztery godziny na anime o którym mu wspomniałem ( ͡° ͜ʖ ͡°) no cóż, miłość taka jest że udziela się tym, którzy jej doświadczają, nie wiem skąd Yuzu ją czerpie ale robi to dobrze. panicz zdaje się ma brak władzy w samej dłoni, z tym rowerem to albo animator się machnął albo oparł se chłopak rękę żeby nie dyndała.
co sądzisz o
  • Odpowiedz