Wpis z mikrobloga

  • 2
#noze #gotujzwykopem szukam zestawu noży kuchennych tak w okolicy 100 zł, aby samemu się uczyć gotować. Wymagania mam proste: można ostrzyć oraz fajnie by było jak by był stojaczek
Myślałem i czymś takim https://www.mediaexpert.pl/agd-male/akcesoria-kuchenne/noze/zestaw-nozy-aurora-au862-au862?gclid=Cj0KCQiAjJOQBhCkARIsAEKMtO2pCmdt08A8mMMgGdRCJK69iI8YZr0wRPf3F2t443Q3piP4mtjnrusaAhIVEALw_wcB i rozglądałem się za Gerlach. Fanatykom podziękuję bo budżet ograniczony.
  • 15
  • Odpowiedz
@frytaa: nigdy nie kupuj noża, którego powierzchnia robocza ostrza ograniczona jest odstającą rączką.

A jeżeli nie masz wyboru, to wtedy po prostu dokup sobie wysoką/grubą deskę do krojenia.
  • Odpowiedz
@frytaa: kupowałem różne, ale radzę ci żebyś powoli kupował sobie noże victorinoxa:
https://scyzoryki.net/p/58/17614407/obieraczka-victorinox-7-6075-4--noze-do-obierania-noze-victorinox-opinel-.html
https://scyzoryki.net/p/58/1234298/noz-do-obierania-5-0703-victorinox-noze-do-obierania-noze-victorinox-opinel-.html
https://scyzoryki.net/p/160/1234481/ostrzalka-do-nozy-7-8715--ostrzalki-do-nozy-ostrzarki-i-oselki.html
https://scyzoryki.net/p/161/17614587/noz-kuchenny-do-siekania-6-8006-19l9b-victorinox-noze-szefa-kuchni-noze-victorinox-opinel-.html

Małych noży mam 12 do jedzenia, a nie krojenie tymi do masła. 2 obieraczki, do filetowania, do trybowania, tasak i teraz podmienię jeden szefa kuchni. Ten średni tasak to japoński, 2 szefa do z duki, 1 szefa jakiś chiniol za 25 ziko i wyprowadziłem go ostrzałkami LANSKY na 25 stopni i jest ok.

Na start
doznanie - @frytaa: kupowałem różne, ale radzę ci żebyś powoli kupował sobie noże vic...

źródło: comment_1644561028sbL6vlYUJH4EimEQCLae17.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@frytaa: Weź sobie jeden nóż szefa za ten budżet. Wykonasz nim 97% zadań w kuchni. A do reszty weź pikutek z bazaru za 2 zł. Z czasem będziesz mógł sobie dokupywać kolejne noże w miarę rosnących umiejętności i potrzeb. Jak kupisz n początku badziew to tylko go wywalisz z czasem. I nie zapomnij uwzględnij w budżecie dobrej ostrzałki.
  • Odpowiedz
@frytaa: jak wyżej - nie bierz "zestawu" za stówę. To zabrzmi jak na jakimś forum latarek #pdk ale będziesz znacznie bardziej zadowolony z 2-3 sztuk markowych niż zestawu z bloku, w którym noże są z chinoleum i co chwila się tępią.

Ze swojej strony polecam noże fiskarsa, może być też gerlach (tylko bez drewnianych rączek), wspomniany victorinox. Ostrzałka fiskarsa w wersji budżetowej jest w ikea - może noże tez maja podobnej
  • Odpowiedz
@frytaa: Jak koledzy wyżej polecam kupić jeden porządniejszy nóż szefa kuchni i tzw. pikutka. Na dobrą sprawę z komlpletu noży będziesz i tak używał własnie tych 2, może dodatkowo jakiś 15cm do mięs. Przerabiałem noże fiskarsa w bloku, jakieś ambition ale tępią się w oka mgnieniu. Nóż szefa z lepszej stali sprawdzi się o niebo lepiej i będziesz go miał na lata. Co do ostrzałki - polecam Lansky w boxie. Banalny
  • Odpowiedz
@frytaa: Obojętnie które kupisz. Sugeruj się tylko estetyką. Za 100 kupisz jeden nóż szefa kuchni victorinoxa, który powinien ci wystarczyć do większości prac. Do tych kup sobie tez najtańsza ostrzalke skrawająca. W miarę szybko ci się noże skończą, ale będą prawie ostre.
  • Odpowiedz
@frytaa: ponoć (sam nigdy jeszcze nie trafiłem) TKMaxx czasami w ofercie ma noże japońskiej firmy KAI w dobrych cenach. Sam posiadam pare z serii Wasabi i z czystym sumieniem mogę polecić
  • Odpowiedz