Wpis z mikrobloga

Cześć. Jako laik informatyczny, a tu sami #programista15k postanowiłem tu zasięgnąć rady. Mam 2 sprzęty w domu rodzinnym do których chciałbym mieć zdalny dostęp przez internet i możliwość sterowania. Jeden może byc problematyczny bo nie da się podłączyć do PC - jest to obrotnica antenowa - głowny mechanizm połączony kablem 3 żyłowym ze sterownikiem. Drugie urządzenie - odbiornik do nasłuchu przerobiony z adruino - sterowanie przez USB na kompie. Znajomy który jest infomatykiem ale nie ma zbyt czasu by wykonać dla mnie ten projekt wspomniał że #raspberrypi mi to obsłuży i bym tym tematem się zainteresował, niestety jestem laikiem ( ͡° ͜ʖ ͡°) ktoś na tyle orientuje się i jest to na tyle proste by samemu ogarnąć temat? ew. zlecić komuś kto to wykona? Chcę mieć możliwość będąc wszędzie w PL i na świecie możliwość nie rezygnowania z hobby gdyż w najbliższych 2-3 miesiącach planuję wyjazd za granicę.
#programowanie #zdalnesterowanie #wykoppomaga #pomocy
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@alan-parysek: jest możliwość, tylko musisz mieć jeszcze albo stałe IP albo jakiś tunel. Wtedy z RPi łączysz się po SSH i masz normalnie elegancko konsolę. RPi jest proste i sam ogarniesz spokojnie.
  • Odpowiedz
@alan-parysek: Pytanie czy masz publiczne IP bądź jakiś VPN - czy jednak osoby serwer? Coś musi byś pośrednikiem w tym połączeniu. Kolejna sprawa czym chcesz dokładnie sterować? Obrotnicą antenową? Nie lepiej/taniej wyjdzie podpięcie pod komputer i użycie teamvierwer/anydesk?
  • Odpowiedz
@alan-parysek: podziel projekt na dwa etapy. 1. spięcie obecnej infrastruktury z Rpi (albo kompem, albo esp8266) 2. zdalny dostęp do Rpi lub tego co wybierzesz w punkcie (1).
Rozwiązanie (2) dla Rpi to np instalacja teamwiever-a i masz dostęp bez publicznego IP i VPN nawet z komórki.
  • Odpowiedz