Wpis z mikrobloga

Mirki, co mogę zrobić z ISP który dostarcza mi Internet światłowodowy który jest literalnie mówiąc gówniany i niestabilny? Czasem działa lux, ale większość dnia działa tak że google otwiera mi się minutę xD Składałem reklamacje już kilkukrotnie do nich, czasem robili coś zdalnie czasem przyjeżdżał serwisant, ale suma summarum zawsze jest tak samo xD

Co najlepsze, umowę podpisałem w listopadzie i gdzieś do początku stycznia ten internet działał 10/10, mogłem grać w gierki, oglądać netflixa etc bez najmniejszych problemów, ale potem wszystko się zesrało xD

Oczywiście umowa na czas określony a za jednostronne zerwanie umowy przewidzieli drakońskie kary xD

Mam jakieś pole działania oprócz pisania do dziadów reklamacji i liczenia na to, że w końcu wyeliminują problem? Z internetu korzystam po wifi, tak jak mówię, pierwsze dwa miesiące było wspaniale, prędkości rzędu 150-200 mb/s, teraz najczęściej nawet 1 nie wyciąga xD

#internet #prawo #prawokonsumenckie
  • 13
@JanuszKarierowicz: Możesz mieć sąsiada który stwierdził, że sobie będzie zakłócał sygnał radiowy. Wifi to nie jest dobry pomysł do testowania jakości łącza. Kabel Ci powie czy problemem jest ISP. Jak działa normalnie to znaczy ze masz walnięte radio w którymś urządzeniu albo coś innego wpływa na sygnał
@JanuszKarierowicz: Jeśli problem jest tylko z wifi, to zmiana kanału, sprawdzenie wolnych kanałów w eterze (np inssider), przejście na 5ghz gdzie kanałów jest więcej. Jak na kablu jest OK, a wifi kuleje, to nie wina ISP, tylko konfiguracji wifi albo uszkodzonego urządzenia.
@JanuszKarierowicz: tutaj się kieruj i podążaj za linkami pod "Informacje o systemie pomiarowym", żeby się dowiedzieć co dalej po wykonaniu (poprawnym) takiego testu można zrobić. W najgorszym przypadku odstąpienie od umowy z winy operatora, czyli niezapewnienia minimalnej jakości usług - muszą być określone w umowie już od dłuższego czasu (Prawo Telekomunikacyjne, art. 56 pkt 12).

Odstąpienie to nie wypowiedzenie, więc kary umowne tutaj nie łapią. Doczytasz więcej w necie jak przyjdzie
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@JanuszKarierowicz: też się bujam z podobną sytuacją. Miałem w bloku sieć po ethernecie na swoim ruterze mikrotika, wifi chodziło elegancko. ISP postanowił zrobić mi upgrade na światłowód, dał jakiś ruter Halny (xD) i od tego momentu mam wiecznie problem z wifi, tak jak u Ciebie raz google ładuje się 5 sekund, raz minutę a jeszcze innym razem wcale. Konfigurowanie urządzenia nic nie zmienia, przez ściany się nie mogę przebić, bo są