Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
@AstroBoy: spotkałem się ze stwierdzeniem że każdy junior to koszt. Moge się z tym zgodzić, ponieważ trzeba poświęcić czas doświadczonego programisty na wyszkolenie takiego pracownika do poziomu używalności w projekcie a dodatkowo zapłacić za jego prace która i tak jest nauką. Dlatego tak ciężko jest o pracę na niskich stanowiskach w IT i konkurencja bardzo duża. Programowanie w domu z tutoriali często nie jest tym samym co praca na projekcie
@atrick: No tak. Ale z drugiej strony trzeba też trzeba zrozumieć, że skądś te doświadczenie też musi ten Junior brać. Ja np. wiem, że jeśli chodzi o popularność Reacta we Front-Endzie to mogę iść też drogą Reacta, ale meczyc sie z konkurencją x10 większą, bo każdy chce sie uczyc reacta i szybko zdobyć robotę.. A mogę wybrac sobie Vue, które jest mniej uczone, bo mało kto widzi duży potencjał tego frameworku.
  • 12
@atrick: a ja w IT od 10 lat, 12k+/mc i w życiu nie zarobię tego co moja siostra w rok w nieruchomościach gdzie pracy jest 10x mniej. Sprzeda 3x w miesiącu byle gówno i pyk 90k
@cotyotymwiesz:

jezeli masz 10 lat doswiadczenia w IT i dostajesz tylko 12k to robisz to zle, ewentualnie utknales w miejscu

@underneath: Nie no... Jak sie jest ambitnym to w dwa lata da sie
@underneath: czemu dostajesz wścieklizny? Bo normik to ma życie lepsze od ciebie czy co? Bo pytanie nie jest o życie towarzyskie tylko jak osiągnąć wyższy level, trzeba być #!$%@? i przekazać na to papier w postaci potwierdzonej przez lekarza stulejki żeby się programista nie gotował o zwykle pytanie? xd
  • 0
@atrick: z jednej strony rozumiem ludzi których kusi wizja kasy ale zazwyczaj kończy się na tym że nie mają i tak samozaparcia żeby przez 2-4 lata robić poniżej swoich oczekiwań finansowych. Odpowiedz na pytania gościa z tego screena jest prosta - pracuj i co mniej więcej rok zmieniaj firmę to bardzo szybko się dojdzie do oczekiwanych zarobków. Niestety wtedy się czuje potrzebę na jeszcze więcej kasy.

Ja to w ogóle czuje
@Wygryw_z_wyboru: To co napisałeś powinno być przypięte na gorze komentarzy, żeby każdy widział. Ja nadal nie rozumiem jak wielu ludzi wypisuje jakies patetyczne slogany na temat tego zawodu. Pisze rekruterka z lepszymi widełkami niż masz obecnie to się umawiasz na rozmowę w trakcie pracy ofc. Jeszcze może się udać i trafisz projekt w którym mało jest do roboty to sobie drugi bierzesz i przy dwóch latach doświadczeni realnie wychodzi z 200zl/h.
@atrick: Post z kategorii "na to nie da się normalnie odpisać"

I potem na wykopie wysrywy typu "programiści mają kija w dupie i nie pamiętają jak to było być juniorem"
  • 5
@karamba16: programisci uwazaja sie chyba za "zawod wybrany". Jezeli nie jest to Twoje hobby, nie robisz po godzinach projektow open source, nie umiesz przynajmniej kilku jezykow i kilkunastu frameworkow, nie jestes bogiem algorytmow to nie zaslugujesz na mityczne 10k netto, nie wspominajac o 15k czy 20k, takie kwoty sa zarezerwowane tylko dla WYJADACZY z przynajmniej 15 letnim stazem. Nie daj boze przyznac sie ze pisze sie jakies proste CRUDy, wtedy taki