Aktywne Wpisy

panthererose +7
Mirki, ile u Was kosztuje wymiana opon i skąd jesteście? Bo z sezonu na sezon jest coraz drożej. Z letnich na zimowe płaciłam 120, a teraz z zimowych na letnie 130 - obwarzanek warszawski.
#wulkanizacja #opony #wymiana
#wulkanizacja #opony #wymiana

WielkiNos +184
Wiedzieliście, że są ludzie, którzy robiąc sobie dzieci oczekują od nich opieki na starość?
Skazując własne dziecka na taki los każe mu się rezygnować z własnego życia żeby poświęciło je podcieraniu nam odbytu podczas gdy są domy opieki. Pierwsze do demonizowania takich miejsc są osoby, które zapewne osobiście się starymi ludźmi opiekować nie będą.
#dzieci #starosc #bekazpodludzi #antynatalizm #logikaniebieskichpaskow
Skazując własne dziecka na taki los każe mu się rezygnować z własnego życia żeby poświęciło je podcieraniu nam odbytu podczas gdy są domy opieki. Pierwsze do demonizowania takich miejsc są osoby, które zapewne osobiście się starymi ludźmi opiekować nie będą.
#dzieci #starosc #bekazpodludzi #antynatalizm #logikaniebieskichpaskow
źródło: temp_file5721604368450828705
Pobierz

Czy tylko dla mnie DL2 pod pewnym względem to trochę inspiracja Wiedźminem? Już mówie co mam na myśli:
1. Po pierwsze już na początku gry jest mowa, że ludzie nie lubią pielgrzymów, mimo, że ci przecież robią użyteczną dla ludzi robotę. Pielgrzymi też zazwyczaj giną "na szlaku" jak wiedzmini - nie dokona jest powiedziane dlaczego ludzie ich nie lubią ale ok. Od razu mi się to skojarzyło z wiedźminami ich ludzie tez nie lubili mimo, że wiedzmini robili dobrą robote.
2. Drugie to motyw poszukiwania siostry, co prawda siostra jest dorosła ale w retrospekcjach jest mała. Skojarzyło mi się z poszukiwaniem Ciri w Wiedzminie 3. Motyw poszukiwania członka rodizny to motyw napędowy obu gier.
3. Trzecie to kwestia eksperymentów, nie pamiętam czy to było powiedziane na początku gry to dam w spoilerze,
4. Odniesienia do pracy pielgrzyma w terenie, nawet padają podobne sformułowania jak bycie "na szlaku". Podobnie jak wiedzmini na szlaku.
Nie wiem, może przesadzam. Fakt, faktem w rozrywce już chyba wymyślono wszyscy, teraz już wszystko jest podobne do siebie bo gdzieś coś było. Ale takie odniosłem wrażenie, że się mocno próbowali Wiedźminem inspirować.
BTW. Ktoś znalazł w lore gry info, czym się różnią pielgrzymi od posłańców? Spotykamy przez chwilę niedługo po rozpoczęciu wątku głównego kolesia chyba z "gildii posłańców" czy coś takiego, też robią za transport miedzy osadami jak pielgrzymi.