Wpis z mikrobloga

Mirki, chcę kupić sobie komputer stacjonarny i zastanawiam się, czy warto by było zaczekać na premierę nowych procesorów od AMD (zastanawiałem się szczególnie nad wydajnością nowej zintegrowanej grafiki w dobie wysokich cen kart). Czy może lepiej kupić nową generację Intela z budżetową grafiką i czekać na obniżkę cen? albo ewentualnie kupić coś od AMD z dobrym czipsetem i poźniej zrobić upgrade do nowych Zenów?

Chaiłbym wydać 5000-6000 zł. (z ewentualną kartą, bez monitora). Interesuje mnie w tej chwili głownie granie w Diablo 2: Resurrected i powrócenie do starych tytułów różnych gier. (ostatnia poważniejsza gra to Half-Life 2 xD)

#pcmasterrace
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@gomjeden: Dobra, tylko że nowe procesory AMD mają mieć nowy chipset (szybsza pamięć itp.), więc ograniczę sobie możliwość wymiany procesora na nowszy. Nie wiem jak dokładnie to wygląda w Intelu, czy w przypadku kupienia Alder Lake będzie można w przyszłości wsadzić nowsze procesory?
  • Odpowiedz
  • 1
@CzornyPapiez nie warto czekać, bo nawet nie wiemy jeszcze kiedy dokładnie jakaś nowa premiera nastąpi. Kupno dobrej płyty na amd niewiele pomoże, bo nowa platforma i tak będzie miała nowe chipsety. Zatem imo bez sensu pomysły.

Za to Intel ma teraz nową, ekonomiczną, a przy tym rewelacyjnie wydajną platformę. W tym przypadku nie ma na co czekać.
Budżet Masz odpowiedni na dobry sprzęt. Nie wiadomo czy w ogóle ceny kart jeszcze
  • Odpowiedz