Wpis z mikrobloga

Ile mniej więcej czasu pieczecie, gdy do dyspozycji jest piekarnik elektryczny i kamień? Piekarnik standardowy, max tem 250 według pokrętła. Spirometr pokazuje że kamien ma ok 270.
#pizza
  • 16
@kwahu666_ponownie dużo zależy właśnie od ustawienia kamienia w piekarniku. Im bliżej jest grzałki tym bardziej się nagrzeje, jednocześnie pizza będzie mocniej pieczona od góry co skróci czas pieczenia. Niektórzy jeszcze dodatkowo w czasie pieczenia lekko uchylają drzwiczki piekarnika tak by oszukać termostat i grzałka bardziej grzała
@Maldonado to temperatura ustawiona w piekarniku. Kamień pod grzałką i sama grzałka w okolicach 400 stopni (mierzone pirometrem). Także śmiem twierdzić, że bliżej jej do neapolitany niż klasycznej
@kwahu666_ponownie: Grzeje kamień przy samej grzałce grilla (8-10cm), piekarnik maks 250C. Tryb grill + termoobieg. Kamień po około godzinie ma ~280 stopni z przodu i 320 z tyłu piekarnika. Pizza około 4-5 minut, po dwóch obracam. Wrzucam pod czerwoną grzałkę. Nie robię trikasów z uchylonymi drzwiczkami bo w momencie jak wrzucam pizzę na kamień termoobieg mi wyrzuca ciepłe powietrze z piekarnika i grzałka sama się załącza.