Wpis z mikrobloga

Prawdopodobnie będę mieć okazję do migracji serwerka NAS do bardziej "komfortowych" warunków - czyli będzie musiał wylądować na poddaszu.

No to sobie wymyśliłem, że kupie małą hermetyczną szafę rack, do tego serwerek (łacznie z jakimś upgradem do 24 dysków).

Tylko, że to nie mój świat i nie wiem gdzie szukać szaf z klimatyzacją czy serwerów montowanych w szafach.

I tu pytanie o pomoc: ktoś coś poleci? linki do sklepów / linki do czegoś co powinienem przeczytać?

#serwerownia #serwery #programista15k (no tu jest szansa, że ktoś coś podobnego robił)
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bin-bash: A co proponujesz?
Mam wrzucić obecne NAS na poddasze który zapewne się tam "ugotuje"? (aktulnie potrafi raportować mi temperatury 35-45-stopni na dyskach stojąc "obok" na biurku w mieszkaniu. Więc zakładam, że jak trafi nad poddasze, to temperatury wzrosną?

Gdzie jest ten przerost formy nad treścią?
  • Odpowiedz
8@bin-bash: @bin-bash: no tak... mam teraz 6*14TB i zaraz mi wskoczy kolejny 14TB dysk.
Taniej mi wychodzi przenieść serwerek niż płacić za chmure co roku (jaką chmure proponujesz na aktualne 98TB z możliwością rozbudowy... tak razy dwa)
  • Odpowiedz
@bin-bash: Tak bardziej mi się opłaca większość danych trzymać on-prem...
To co moge to i tak mam on-prem + chmura. (a tak "pojemne" chmury to ciężko znaleźć. Znaczy znajdzie się, ale to już przekracza mój budżet). Więc nadal szukam, gdzie w miare rozsądnie postawić sobie lokalnego NASa
  • Odpowiedz
@mccloud: szaf z klimatyzacją nie ma... musisz szafę ogarnąć, a do niej klimę podłączyć.
a ten serwerek to po co? nie lepiej samego NASa 24LFF?
generalnie to jak masz stelaż, to obuduj to czymkolwiek i zrób korytarz ciepły ze swobodnym wylotem i zimny podłączony pod klimę.
ale jeśli masz poddasze słabo izolowane ( w lato temperatury 40+) to będziesz cierpiał, bo klimatyzator będzie chodził na pełnych obrotach 24h i nie ma
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@strikingsurface jeżeli 24lff oznacz coś w stylu: Supermicro CSE-846 24LFF 2xE5-2620 V2, 128GB, Raid to o czymś podobnym myślałem.

ale jeśli masz poddasze słabo izolowane ( w lato temperatury 40+) to będziesz cierpiał, bo klimatyzator będzie chodził na pełnych obrotach 24h i nie ma pewności, czy da radę ładnie ochłodzić powietrze w tak wysokiej temperaturze.

Ah. To to jest tu problemem. Teraz tego nie wiem, więc to sobie sprawdzę. Może się
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@strikingsurface mam teraz unraid (na asustorze) I potrzeba mi trochę więcej dysków. Ale też mam odpalone kilka aplikacji dockerowych. Więc ten przykład co wkleilem to nawet z zapasem byłby.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@strikingsurface Mam Asustor AS6210T. Ma to limit 8GB ramu. I co jakiś czas mi się zawiesza. Więc kombinuje zrobić upgrade. 24hdd to duży zapas. Okolice 64GB będą ok. Hm, więc to co znalazłem jako przykład brzmi ok.

Bardziej mnie temperatury martwią. Ale to będę musiał najpierw sprawdzić. Dlatego myślałem że jest coś takiego jak mała szafa na kółkach z klima. Jak widać tu się myliłem.
  • Odpowiedz
@mccloud: nie wiem jak z budżetem i wymaganiami wydajnościowymi, ale jak ma być po taniości to:
pecet z kartą FC albo SAS - możesz na tym postawić co chcesz, modyfikować jak chcesz i ile chcesz, ramy, wirtualki itd.
do tego maciora poleasingowa (w zależności od wymaganej wydajności) i bajka
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@strikingsurface Brzmi ciekawie. Nawet nie wiedziałem że tak można. Osobno serwer, osobno dyski. Na chwilę obecną brakuje mi wiedzy jak to ogarnąć.
Choć z tego widzę to wiązało by się z postawieniem wszystkiego od zera i migracja danych. A założyłem, że przełożę tylko wszystko do nowego kompa i odpalę (ponoć tak wygląda upgrade unraid)
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@strikingsurface no to by pewnie zdało sprawę. Ale z tego co patrzę po terminach co mi pisałeś to widzę, że coś w stylu https://www.gigaserwer.pl/gigastorage-r4-dual-e5-sc846be16,t8951/3/27/35 da radę. 24xhdd, procek i ram też. Brakuje mi specyfikacji płyty, bo potrzebuje USB. Ale to standard więc pewnie jest. Wszystko będzie all in one, więc w sumie tylko podłączyć do switcha i działa.

No i zakładam, że muszę trochę kontrolerów dokupić, bo na płycie (zdjęciach) to
  • Odpowiedz
@mccloud: pamiętej tylko, że tego przy biurku nie dasz rady trzymać. To jest sprzęt który jest przeznaczony do pracy w serwerowniach i jego standardy akustyczne są dalekie od domowego peceta. To cholernie wyje. Jak kiedyś kolega na openspace w biurze odpalił takiego 1u, to go prawie na kopach wywalili. Z kontrolerami tak, standard to za mało, przy czym raczej nie daj sobie wcisnąć miliona kontrolerów, a raczej expander
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@strikingsurface no właśnie dlatego chcę to upchnąć na strychu o ile temp pozwolą. Jak nie to będę musiał coś "obok biurka" postawić. A w tej kategorii, czegoś co pomieści 24 dyski nie widziałem (jeszcze).
  • Odpowiedz