Aktywne Wpisy

ChlopoRobotnik2137 +145
Pije tego s--------a. Ale to dobre.
Nie ma lepszego #kefir i nawet z tym nie handlujcie
#oswiadczeniezdupy
Nie ma lepszego #kefir i nawet z tym nie handlujcie
#oswiadczeniezdupy
źródło: image_picker_7AFCC5D2-0A01-48DF-ABB4-3461FED47DAB-10105-0000021DD28CFD95
Pobierz
WildAnimal +265

No to sobie wymyśliłem, że kupie małą hermetyczną szafę rack, do tego serwerek (łacznie z jakimś upgradem do 24 dysków).
Tylko, że to nie mój świat i nie wiem gdzie szukać szaf z klimatyzacją czy serwerów montowanych w szafach.
I tu pytanie o pomoc: ktoś coś poleci? linki do sklepów / linki do czegoś co powinienem przeczytać?
#serwerownia #serwery #programista15k (no tu jest szansa, że ktoś coś podobnego robił)
Mam wrzucić obecne NAS na poddasze który zapewne się tam "ugotuje"? (aktulnie potrafi raportować mi temperatury 35-45-stopni na dyskach stojąc "obok" na biurku w mieszkaniu. Więc zakładam, że jak trafi nad poddasze, to temperatury wzrosną?
Gdzie jest ten przerost formy nad treścią?
Taniej mi wychodzi przenieść serwerek niż płacić za chmure co roku (jaką chmure proponujesz na aktualne 98TB z możliwością rozbudowy... tak razy dwa)
To co moge to i tak mam on-prem + chmura. (a tak "pojemne" chmury to ciężko znaleźć. Znaczy znajdzie się, ale to już przekracza mój budżet). Więc nadal szukam, gdzie w miare rozsądnie postawić sobie lokalnego NASa
- dzis -(minus) 15C bo tyle na zewnątrz
- latem jak przygrzeje słońce 50C pod blachą
a ten serwerek to po co? nie lepiej samego NASa 24LFF?
generalnie to jak masz stelaż, to obuduj to czymkolwiek i zrób korytarz ciepły ze swobodnym wylotem i zimny podłączony pod klimę.
ale jeśli masz poddasze słabo izolowane ( w lato temperatury 40+) to będziesz cierpiał, bo klimatyzator będzie chodził na pełnych obrotach 24h i nie ma
Ah. To to jest tu problemem. Teraz tego nie wiem, więc to sobie sprawdzę. Może się
może po prostu dodatkowy storage sobie do serwera podepnij po FC
Bardziej mnie temperatury martwią. Ale to będę musiał najpierw sprawdzić. Dlatego myślałem że jest coś takiego jak mała szafa na kółkach z klima. Jak widać tu się myliłem.
pecet z kartą FC albo SAS - możesz na tym postawić co chcesz, modyfikować jak chcesz i ile chcesz, ramy, wirtualki itd.
do tego maciora poleasingowa (w zależności od wymaganej wydajności) i bajka
Choć z tego widzę to wiązało by się z postawieniem wszystkiego od zera i migracja danych. A założyłem, że przełożę tylko wszystko do nowego kompa i odpalę (ponoć tak wygląda upgrade unraid)
Serwer + kilka kontrolerów sata i do tego armia dysków
No i zakładam, że muszę trochę kontrolerów dokupić, bo na płycie (zdjęciach) to