Wpis z mikrobloga

@ChlopoRobotnik2137: oczywiście, że jest lepszy kefir, pisząc tak o tym kefirze obrażasz nas prawdziwych kefirniarzy. To jest potwarz, która odpowiedzi wymaga. Najlepszy kefir, to kefir, który ja robię sam. Używam do tego dość sporej ilości szczepów bakterii i grzybów, ale dla samego smaku, to wystarczy tylko 5 konkretnych mikroorganizmów:

Lactococcus lactis subsp. lactis
Lactococcus lactis subsp. cremoris
Lactococcus lactis subsp. lactis biovar diacetylactis
Leuconostoc mesenteroides
  • Odpowiedz
@ChlopoRobotnik2137: nie ziarenka, kupujesz liofilizat bakterii. Musisz mieć do tego maszynkę, która nazywa się "jogurtownica" , ja mam 3 takie maszynki po 1,5l, bo u mnie dużo kefiru idzie. Oczywiście jogurt też robię.
  • Odpowiedz