Strażak Łukasz Gryciak z Komendy Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Myśliborzu, który ryzykował życiem, by z płonącego mieszkania w Dębnie wydostać dwoje dzieci i ich babcię, został odznaczony przez Pana Prezydenta Andrzeja Dudę Krzyżem Zasługi za Dzielność. W trakcie akcji strażak oddał swoją maskę tlenową małemu dziecku, samemu doznając zatrucia dymem, po którym trafił do szpitala. Jak sam mówi, nie czuje się bohaterem, bo to jego praca.
No fajnie ale czy zrobił coś czego nie ma w obowiązku? Tak samo jak lekarz który wyleczy pacjenta czy policjant który udaremni napad? Fajnie że pomógł ale od tego ta formacja jest
@ntdc: niesamowite, strażak zrobił to co należy do jego zawodu! Co następne? Lekarz ściągnął stetoskop by powstrzymać utratę krwi po amputacji nogi?! XD
Jak sam mówi, nie czuje się bohaterem, bo to jego praca.
Dobrze, że to zaznaczył, bo jak nie to wykopki by już go zmieszały z gównem, że "nO i Co z Tego???!!! PrZeCiEż tO jEgO pRaCa, Za tO Mu PłAcĄ!!1!1!one!!
mam wrazenie ze w sytuacjach ciezkich na drogach, kiedy jest policja, strazak, ratowni, to w praktyce strazacy najlepiej to ogarniaja, dowodza i zachowuja najwiecej zimnej krwi
@trampecik: Bo to regularnie ćwiczą. Policja raczej nie będzie wycinać nożycami drzwi z rozbitego auta. Jeżeli miałbyś co chwilę szkolenia z wypadków drogowych to też raczej wolałbyś dowodzić taką akcją niż osoba mająca ćwiczenia z takiej sytuacji raz na rok
@ntdc: Trochę nie rozumiem nagradzania go. W przypadku oddawania swojej maski ryzykował zasłabnięcia po drodze z ratowanymi ludźmi i padnięcie akcji ratowniczej. Czy tak jak to jest w ratownictwie czy samolotach nie powinien dbać przede wszystkim o siebie nie tylko z egoizmu ale właśnie by mieć możliwość nieść pomoc dalej? Jeżeli tak to jest to złamanie procedur i narażenie akcji ratowniczej.
@pavl_: tak naprawdę to jedyna organizacja publiczna, do której w większości ludzie mają szacunek. Oczywiście mało tego szacunku ma dla nich państwo, bo strażak nie będzie pałował ludzim
@rolnik_wykopowy: Jakiej anarchii wystarczy dać dostęp do broni ciekawe kto mi wejdzie do mieszkania jak będe miał kałacha w przedpokoju? Jakaś mafia wyskoczy z gnatami to z każdego okna wiatrówka będzie wystawała a nadgorliwy sąsiad z-----e stanowisko CKM na tarasie i się skończy w 5 minut gangsterka. Mafia to właśnie powstała z tego ze ktoś miał dostęp do czegoś czego zwyklak nie miał np broni.
@r4do5: ale z drugiej strony, ratują życie podatników. Mój wujas miał pożar w chacie kilka lat temu i dzięki szybkiej reakcji i pomocy straży pożarnej wyszedł bez szwanku i dalej może płacić solidne podatki za swoją działalność gospodarczą ( ͡°͜ʖ͡°)
@ntdc: już tylko z tego jednego zdjęcia wyłania się obraz chaosu podczas działań ratowniczych i swobodnego podejścia do rozporządzenia w sprawie szczegółowych warunków bezpieczeństwa i higieny służby strażaków Państwowej Straży Pożarnej. Ponadto widać, że wyszkolenie leży... Przypomnę tylko, że strażacy w strefie niebezpiecznej działają co najmniej we dwójkę, zostawił kolegę w środku? To właśnie przez głupotę i medialne bohaterstwo dochodzi do wypadków w służbie. Nagłaśnianie tego typu przypadków niesie więcej
dla tego więcej środków powinno iść na PSP niż na policję, zawsze na miejscu pierwsi, czy woda czy ogień czy wysokość zawsze będą na pierwszym miejscu
@pavl_: ale głupoty opowiadasz :p Ja rozumiem że można obrazić się na policję, bo łapią za gram zioła, czy też wlepiają mandaty, ale goście z drogówki zabezpieczający miejsca zdarzen sa tak samo potrzebni jak karetka czy straż pożarna. Nie mniej, nie więcej.
#strazpozarna #ciekawostki
Dobrze, że to zaznaczył, bo jak nie to wykopki by już go zmieszały z gównem, że "nO i Co z Tego???!!! PrZeCiEż tO jEgO pRaCa, Za tO Mu PłAcĄ!!1!1!one!!
Myślałem że oni na codzień się zajmują pożarami
@ntdc: Tylko to mi nie pasuje w tych zdaniach. Osobiście niczego bym od tego typa nie przyjął.
Komentarz usunięty przez autora
@ntdc: no to nie był najmądrzejszy manewr akurat, wyszkolenie zawiodło
@ntdc: *prezydenta Andrzeja Dudę
@pavl_: ale głupoty opowiadasz :p Ja rozumiem że można obrazić się na policję, bo łapią za gram zioła, czy też wlepiają mandaty, ale goście z drogówki zabezpieczający miejsca zdarzen sa tak samo potrzebni jak karetka czy straż pożarna. Nie mniej, nie więcej.