Wpis z mikrobloga

Weźcie mi napiszcie tylko szczerze co robicie zawodowo i jakie trzeba mieć umiejętności żeby to robić, dzięki.
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bArrek: ja konstruktor maszyn rolniczych, generalnie to klikasz se w kąkuter i modelujesz a potem przenosisz na papier swoje pomysły. Dobrze znać zasady rysunku technicznego, mechaniki (żeby policzyć czy coś wytrzyma pod danym obciążeniem lub żeby dobrać grubość stali itp.). W zależności od branży konstrukcyjnej to dobrze też znać jakieś bardziej specjalistyczne informacje np. termodynamikę czy podstawy spawalnictwa i obróbki skrawaniem. I analizujesz se problem jaki masz w maszynie i
  • Odpowiedz
@Melograno: ooo to ja studia w takim kierunku skończyłem :D zaprojektowałem nawet w życiu 2 rzeczy: podnośnik śrubowy i taką skrzynie redukcyjną. Prowadzący zajęcia mnie przy podnośniku nawet pochwalił że jakiś swój pomysł miałem (mimo że jego zdaniem c-----y) a nie jak inni że przerysowali tylko ze wzoru co podał, a przy reduktorze to się jebnąłem z obudową, odległością łożysk i ilością oleju ale w sumie wszystkiego byłem świadomy tylko
  • Odpowiedz
@bArrek: o to Ty z branży :D najgorzej to jak robisz coś na szybkości albo jest dużo szczegółów i nie wszystko ogarniesz i przekonany, że na rysunku wszystko jest dajesz to na produkcję a potem cie jebią bo się nie da zrobić albo wymiaru nie ma albo pospawają i jest c-----o i nie pasuje ale to idzie się przyzwyczaić i z czasem zwracać uwagę na najczęściej popełniane błędy
  • Odpowiedz
@Melograno: o a tamtą blachę o której wspomniałeś to najpierw odgiąłem przecinakiem żeby klucz wszedł a później w-------m całkiem do niczego nie służyła tylko żeby w-----ć
  • Odpowiedz
@bArrek: staram się tak robić bo prowadzę też gospodarstwo i sam się w------m jak nie ma dostępu żeby coś odkręcić. Ostatnio jak wkręcałem dźwignie od rozdzielacza hydraulicznego w mtz 82 to taki c-----y dostęp był że zeszło mi z 5h żeby 2 śruby wkręcić. Można napisać księgę epitetów dla konstruktorów po takim wydarzeniu
  • Odpowiedz