Wpis z mikrobloga

Podpowie ktoś jak mądrze wymierzyć sobie działkę i różnice wysokości? Zanim zmarnujemy dzień ze sznurkiem poziomica i miarką 5m bo dłuższej nie mam xD Są jakieś sznurki z oznaczeniem co 10m? Linki? Jak to się nazywa? Mam w mieście Brico i Mrówkę tylko nie wiem czego szukać a nie chodzi o precyzje tylko orientacyjną świadomość czy szerokości jest 18 czy 20m ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#budujzwykopem #dzialka #nieruchomosci #budownictwo
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SSDH: ale to takie coś to ci geodeta powinien o--------ć, bo i tak mapkę do projektu będziesz od niego potrzebował a tam to już jest

no i różnice w terenie jest w stanie w miarę sprawdzić na geoportalu
  • Odpowiedz
@SSDH: poziomica laserowa plus długa łata i wymierzysz spadki. Sprzyjające jest to że teraz zima i nie ma liści oraz szybko kest ciemno.ustawiasz poziomicę na środku działki i wokół łatą wyznaczasz jej profil.
  • Odpowiedz
@SSDH: jeśli nawet nie potrafisz zmierzyć czy coś ma 18 czy 20m to nie bierz się za żadną robotę bo sobie zrobisz krzywdę. Usiadz w domu w fotelu i zadzwoń po jakiegoś pana Czesia. Mówię poważnie. Nie chodź też do sklepów budowlanych bo jeszcze kupisz przypadkiem młotek i sobie lub komuś innemu krzywdę zarobisz.
  • Odpowiedz
@SSDH: a do czego tego potrzebujesz? Jak działka nie duża to zrobiłbym tak:
wchodzę na geoportal, odnajduję działkę, robię screena i sobie odmierzam (będzie skala na mapie), jak za mało szczegółowa w porównaniu do google maps to tam robię screena i też sobie odmierzam (ze zdjęcia satelitarnego, tam widać jakieś szczegóły które często nie zmieniają miejsca jak chodnik czy lampa uliczna)
A wysokości to niwelator z łatą. Zbierasz kilka punktów
  • Odpowiedz