Planuje zakupić trochę tej taśmy LED (https://allegro.pl/oferta/tasma-led-cob-5v-1cm-linia-swietlna-pasek-led-11016144305) i w różnych odcinkach ją zastosować, m.in. oświetlenie za telewizorem z podpięciem pod gniazdo USB telewizora, w zabawkowej kuchni bateryjnie pod USB 5V oraz w innym miejscu pod USB za pomocą ładowarki USB od starego telefonu. O jakich rzeczach powinienem wiedzieć? Czy długość paska LED ma znaczenie? Czy natężenie na ładowarce ma znaczenie (0.6, 1, 2A)? Jakieś uwagi i przeciwwskazania? Mam stare przewody USB które przylutuje do pasków LED i tak je będę zasilał. Żaden ze mnie elektryk/elektronik dlatego wolę się upewnić. #led #elektronika #elektryka
@mcichy10 dlatego lepiej znaleźć zasilacz od np. rutera (12V/1A) plus przetwornica step down, albo używać tych mocniejszych ladowarek zeby prądu nie zabrakło ( ͡º͜ʖ͡º)
@winsxspl Po co na 5v pasek Led kupować i bawic sie w prxetqornice. Ochujales? Druciarstwo.
@mcichy10 kup przekaźnik zasilany 5v,i puść przez niego +12v. Przy uruchomieniu tv napięcie pojawi się na USB, przekaźnik poda ci +12v z zasilacza na pasek Led i załączy ci go. Proste i skuteczne. I zrobione po ludzku.
@korni007 @winsxspl 5v głównie dla oświetlenia.kuchni zabawkowej dla dzieciaka, żeby nie trzeba było do sieci podpinać tylko pod baterię. Bezpieczenstwo dziecka
@korni007 5v ma sens w komputerze, gdzie wypuszczasz sobie napięcie z molexa i masz do dyspozycji załóżmy 70w... Ale i tam masz też 12v i do dyspozycji np 150w na te ledy ( ͡º͜ʖ͡º) Sam przez pewien czas miałem wypuszczone kable od molexu 12v obok backplate, a ledy do biurka przyklejone ( ͡º͜ʖ͡º)
@winsxspl no to podsumowując - metrowy pasek led z aukcji, która podrzucilem zasilany 3xAA 5V przez USB ma sens na zabawkowa kuchnie czy mam się wykosztowywać na jakieś przetwornice czy cholera wie co?
@mcichy10 jeśli chcesz przy tej dziecięcej kuchence to 5v będzie spoko (o ile odpowiednie natężenie, zeby dało tyle mocy ile trzeba), ale przy pozostałych miejscach w domu lepiej wykorzystywać popularniejsze 12v plus przekaźnik, tak jak mówił kolega wyżej
@winsxspl Super, dzięki za odpowiedź :) Czy 5V w stosunku do 12V daje słabsze światło czy na czym polega różnica wyjściowo? Przekaźnik masz na myśli zasilacz czy co konkretnie, zielony z nomenklatura jestem raczej
@mcichy10 sam nie jestem elektronikiem, ale na samo swiatlo wpływa raczej moc aniżeli napięcia, po prostu 12v jest wygodniejsze i bardziej rozpowszechnione. Przekaźnik to hmmm... Jakby prosto wyjaśnić, coś w stylu przełącznika swiata w którym zamiast przycisku jest prąd, który przełącza między dwoma punktami
@mcichy10 i w sumie to nie napięcie zabija tylko prąd - niezależnie jakie dasz napięcie, izolacja i zabezpieczenie jest potrzebne. To, że będzie 5v w tej kuchence nie oznacza, że będzie bezpieczniejsza - będzie po prostu wygodniejsza, jeśli będzie oświetlenie z baterii, bo odpada problem ciągnięcia kabli i przypadkowego ich wyrwania.
Mam stare przewody USB które przylutuje do pasków LED i tak je będę zasilał.
Żaden ze mnie elektryk/elektronik dlatego wolę się upewnić.
#led #elektronika #elektryka
@mcichy10 kup przekaźnik zasilany 5v,i puść przez niego +12v. Przy uruchomieniu tv napięcie pojawi się na USB, przekaźnik poda ci +12v z zasilacza na pasek Led i załączy ci go. Proste i skuteczne. I zrobione po ludzku.
@winsxspl
5v głównie dla oświetlenia.kuchni zabawkowej dla dzieciaka, żeby nie trzeba było do sieci podpinać tylko pod baterię. Bezpieczenstwo dziecka
Sam przez pewien czas miałem wypuszczone kable od molexu 12v obok backplate, a ledy do biurka przyklejone ( ͡º ͜ʖ͡º)
Czy 5V w stosunku do 12V daje słabsze światło czy na czym polega różnica wyjściowo?
Przekaźnik masz na myśli zasilacz czy co konkretnie, zielony z nomenklatura jestem raczej
Przekaźnik to hmmm... Jakby prosto wyjaśnić, coś w stylu przełącznika swiata w którym zamiast przycisku jest prąd, który przełącza między dwoma punktami