Wpis z mikrobloga

Planuje zakupić trochę tej taśmy LED (https://allegro.pl/oferta/tasma-led-cob-5v-1cm-linia-swietlna-pasek-led-11016144305) i w różnych odcinkach ją zastosować, m.in. oświetlenie za telewizorem z podpięciem pod gniazdo USB telewizora, w zabawkowej kuchni bateryjnie pod USB 5V oraz w innym miejscu pod USB za pomocą ładowarki USB od starego telefonu. O jakich rzeczach powinienem wiedzieć? Czy długość paska LED ma znaczenie? Czy natężenie na ładowarce ma znaczenie (0.6, 1, 2A)? Jakieś uwagi i przeciwwskazania?
Mam stare przewody USB które przylutuje do pasków LED i tak je będę zasilał.
Żaden ze mnie elektryk/elektronik dlatego wolę się upewnić.
#led #elektronika #elektryka
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mcichy10 dlatego lepiej znaleźć zasilacz od np. rutera (12V/1A) plus przetwornica step down, albo używać tych mocniejszych ladowarek zeby prądu nie zabrakło ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@winsxspl Po co na 5v pasek Led kupować i bawic sie w prxetqornice. Ochujales? Druciarstwo.

@mcichy10 kup przekaźnik zasilany 5v,i puść przez niego +12v. Przy uruchomieniu tv napięcie pojawi się na USB, przekaźnik poda ci +12v z zasilacza na pasek Led i załączy ci go. Proste i skuteczne. I zrobione po ludzku.
  • Odpowiedz
@korni007 5v ma sens w komputerze, gdzie wypuszczasz sobie napięcie z molexa i masz do dyspozycji załóżmy 70w... Ale i tam masz też 12v i do dyspozycji np 150w na te ledy ( ͡º ͜ʖ͡º)
Sam przez pewien czas miałem wypuszczone kable od molexu 12v obok backplate, a ledy do biurka przyklejone ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
  • 0
@winsxspl no to podsumowując - metrowy pasek led z aukcji, która podrzucilem zasilany 3xAA 5V przez USB ma sens na zabawkowa kuchnie czy mam się wykosztowywać na jakieś przetwornice czy cholera wie co?
  • Odpowiedz
@mcichy10 jeśli chcesz przy tej dziecięcej kuchence to 5v będzie spoko (o ile odpowiednie natężenie, zeby dało tyle mocy ile trzeba), ale przy pozostałych miejscach w domu lepiej wykorzystywać popularniejsze 12v plus przekaźnik, tak jak mówił kolega wyżej
  • Odpowiedz
  • 0
@winsxspl Super, dzięki za odpowiedź :)
Czy 5V w stosunku do 12V daje słabsze światło czy na czym polega różnica wyjściowo?
Przekaźnik masz na myśli zasilacz czy co konkretnie, zielony z nomenklatura jestem raczej
  • Odpowiedz
@mcichy10 sam nie jestem elektronikiem, ale na samo swiatlo wpływa raczej moc aniżeli napięcia, po prostu 12v jest wygodniejsze i bardziej rozpowszechnione.
Przekaźnik to hmmm... Jakby prosto wyjaśnić, coś w stylu przełącznika swiata w którym zamiast przycisku jest prąd, który przełącza między dwoma punktami
  • Odpowiedz
@mcichy10 i w sumie to nie napięcie zabija tylko prąd - niezależnie jakie dasz napięcie, izolacja i zabezpieczenie jest potrzebne. To, że będzie 5v w tej kuchence nie oznacza, że będzie bezpieczniejsza - będzie po prostu wygodniejsza, jeśli będzie oświetlenie z baterii, bo odpada problem ciągnięcia kabli i przypadkowego ich wyrwania.
  • Odpowiedz