Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Testowane Orange i t-mobile. Szukam czegoś stabilnego

@ManamanaTuriruriru: Pozostaje przetestować pozostaje sieci, bo niestety nie da się "zdalnie", czy to na podstawie mapki zasięgu, czy innej przewidzieć, jak sprawują się sieci w Twojej lokalizacji.

Poza internetem mobilnym, satelitarnym i kablowym mogą być jeszcze dostępni operatorzy lokalni świadczący usługi przez sieć Wi-Fi, ale z jakością i niezawodnością bywa tutaj różnie, zależy od operatora.
  • 0
@mp107: dzięki. Sprawdzę pozostałych operatorów ale z rozmowy z miejscowymi to wszyscy narzekają na neta. Nie ma żadnej sensownej alternatywy lokalnie dostępnej. Stara część wsi ma światłowód a na nowych domach pusto, w sumie to gdyby jakiś operator się skusił to bym zapłacił za światło koszty dociągnięcia
@StanislawAniol: Przy obciazonej sieci moze spadac do 1mbs czy 32kbs, ta umowa bez limitu jakos lamie prawa fizyki?
@ManamanaTuriruriru: Radiowka ale licz sie, ze mozesz dostac oferte rzedu 10-20 mbs czy nawet mniej. Na Starlink sie nie napalaj, w Stanach nie mozna tej uslugi normalnie zamawiac tylko czeka sie w kolejce co dopiero u nas, przeciazenie tez wejdzie w gre jesli zaczna normalnie udostepniac. Raczej bys nie zaplacil za koszty
  • 0
@krzywy_kanister: czyli zostaje mi kablarstwo i tandeta o ile nie zmuszę jakiegoś operatora by światło dociągnął. Muszę ti policzyć bo światłowód leci jakieś 50m od mojego domu, tylko jest to z jakiegoś funduszu rozwoju wsi i oni nie bardzo chcą mnie podpiąć
@ManamanaTuriruriru: Dlaczego kablarstwo? Jesli ktos pod adresem 50 metrow dalej korzysta swiatlowodu mozecie probowac polaczyc swoje mieszkania bezprzewodowo tak jak napisalem, technologicznie niczym to sie nie rozni od lokalnej radiowki tylko laczysz sie z sasiadem, tak jakbys laczyl sobie garaz czy drugi budynek na dzialce zamiast z dostawca internetu. W teorii mozna sie przyczepic o to, ze dzielenie lacza internetowego poza jego adres jest nielegalne czy niezgodne z umowa ale poki
@ManamanaTuriruriru: Czemu piszesz w takim raize o 50 metrach? Jak leci 50 metrow dalej linia energetyczna czy rura z wodociagow tez oznacza, ze do ciebie trzeba doprowadzic tylko 50 metrow infrastruktury energytyki czy wodociagow?

Przeciez dotacje unijne maja wyznaczone zakresy, adresy a teraz podlaczaja adresy z przetargow z 2016 roku, nie ma obowiazku podlaczania calych miejscowosci.
  • 0
@ManamanaTuriruriru: Czemu piszesz w takim raize o 50 metrach? Jak leci 50 metrow dalej linia energetyczna czy rura z wodociagow tez oznacza, ze do ciebie trzeba doprowadzic tylko 50 metrow infrastruktury energytyki czy wodociagow?

No mniej więcej tak jest z wodą i prądem, z internetem może być o ile jakąś rozdzielnie by zrobili w pobliżu, póki co najbliższe centralki mam 2-3km od siebie

Przeciez dotacje unijne maja wyznaczone zakresy, adresy a
@ManamanaTuriruriru: No ja jest mniej wiecej, przeciez nie moga rozdzielic tego w dowolnym miejscu w ktorym leci kabel czy rura. Nie zalezy czy im sie nie oplaca, w mojej okolicy tez nie bylo 10 lat swiatlowodu tylko radiowka, firma od radiowki zaczela klasc wlasny swiatlowod dopiero gdy zaczela dzialac firma z finansowana z dotacji. Popytaj o koszta, podejrzewam, ze nikt nie bedzie chcial z toba rozmawiac albo rzuca kwota ktorej nie
@StanislawAniol: Jasne, sprawdzasz cala dobe. Z internetem mobilnym nikt ci czegokolwiek nie gwarantuje, mialem pierwsza wersje tej umowy z 2018, po kilkunastu miesiacach umowy potrafilo tak dzialac, ze przelaczalem router na 3G zeby miec 10mbs zamiast pozniej jednego 1mbs. Takie pisanie, ze spada przy obciazonej sieci do 30/20mbs to jak wspomnianie, ze ktos nie bedzie mial korkow poniewaz tobie sie nie zdarzaja.
  • 0
@krzywy_kanister: wiesz kwestia jest taka, że przez kilka lat będzie tu osiedle na parędziesiąt domów i za nim dwa kolejne. Dla nich było by to rentowne niedługo, póki co dla mnie jednego to na pewno nie jest. Co do rozdzielenia to oni to takimi pękami ciągną z mm, ze pewnie kolejnych 20 rozdzielni byś na tym zrobił
  • 0
@krzywy_kanister: nie sprawdzam "całej doby" bo mam zdrową głowę i nie jest to priorytet mojego życia, ale jeśli mam odpalone usługi które działają 24/7 i nie widzę spadków prędkości internetu, do tego cały IoT w domu działa bez zastrzeżeń, nikt z rodziny nie zgłasza, że mu internet nie zamula to mogę powiedzieć, że usługa działa prawidłowo i mogę ją polecać dalej.
Ze światłowodem jest tak, że mogą podłączyć w miejscu gdzie jest węzeł, a nie w każdym gdzie biegnie. Często potrafi to być spora odległość.
Inna sprawa że jeżeli wioska była robiona z popc (program unijny) to nawet jakbyś miał węzeł pod płotem to podłączenie się do tego praktycznie nierealne, bo "nie mogą".
@StanislawAniol: Mhm, niezle brednie. I co jak w okolicy sprzedadza 10 abonamentow telefonicznych albo ktos bedzie kupowal startery za starterami co wtedy? Zastanow sie jak dzialaja sieci komorkowe, skad brak gwarancji w umowach czy przepisach uke.

@ManamanaTuriruriru: No fajnie i co z tego? Podalem ci moj przyklad, pewnie paredziesiat jak nie ponad sto domow, gesta zabudowa, budynek przy budynkow, nie zabudowania wiejskie z polami co? Przez 10 lat nic. Nie
  • 0
@krzywy_kanister: widzisz, nie masz pojęcia jak działa aktualnie oferta internetu domowego T-Mobile a próbujesz tu udawać jakiegoś specjalistę :D LTE Domowy T-Mobile działa na oddzielnych nadajnikach/sprzęcie i nie ma nic wspólnego z mobilnym na telefonie, idź powiedz, że sobie przetesujesz na starterze to się dowiesz, że taki test nie ma sensu. To nie jest ta sama usługa co kilka lat temu gdzie ludzie nie mieli internetu, później wróciła oferta z limitem
@StanislawAniol: Co, jakie osobne nadajniki? To moze opisz jak to dziala? Bez urazy ale podobnych bajek nigdzie nie slyszalem, skoro to sa osobne nadajniki dlaczego masz karte sim, te same czestotliwosci co w telefonie dla 4G/LTE, sama karta tez pewnie zadziala w telefonie? Jak to niby to nie jest osobna usluga, T-Mobile buduje osobna infrastrukture w calym kraju dla osob ktore beda placic kilkadziesiat zlotych miesiecznie?

Kto ci takie glupoty nagadal?