Wpis z mikrobloga

@art212: jest sporo pytan ktore nalezy zadac np.
1. ile wytrzyma twoja karta sd takich odczytow zapisow
2. skoro ty wystawiasz w swiat tzn ze caly swiat ma do tego dostep wiec bez firewall-a albo vpn-a bym nie zaczynal
3. masz staly ip ? czy operasz sie na dyndns
  • Odpowiedz
@art212: da się, będzie działać, jeśli masz stałe IP to sprawa prosta, jeśli nie to można robić to tak że używasz jakiegoś darmowego DDNS providera.
Kolejna kwestia to oprogramowanie, masz tutaj dużo do wyboru, OMV, free nas, next cloud, i chyba jeszcze jakieś tam inne opcje
  • Odpowiedz
@LosEvilos: 1. to mało istotne, muszę czasem wrzucić na szybko jakiś mało istotny plik, większy niż 100 Mb, którego mailem ciężko przesłać z uwagi na ograniczenia
2. to są mało ważne pliki, nie mam dostępu do zasobów FBI ;)
3. zmienne ip ale mam konto na no-ip
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@art212: mam to zrealizowane na dysku zewnętrznym i hostuję sobie 16TB danych. Inna sprawa to bezpieczeństwo. Zdecydowanie moim zdaniem lepiej jest założyć sobie na spokojnie serwer VPN z kluczami prywatnymi i podpinać się pod zasoby tą drogą (czyli u mnie np przez router dobijam się do lokalnej a na lokalnej (a konkretnie w podsieci) stoi NAS z Rpi i dyskami z huba USB, jeszcze dodatkowo z osobnymi zabezpieczeniami. Nie jest
  • Odpowiedz
mam to zrealizowane na dysku zewnętrznym i hostuję sobie 16TB danych.

@Waspin: myślałem o takim dysku. Dużo zabawy jest przy konfiguracji takiego dysku? No i czy czy jest dostęp do niego spoza sieci wewnętrznej???
  • Odpowiedz
  • 0
@art212: u mnie to nie jest 1 dysk, tylko do pi podłączony jest hub usb a do niego - dyski. Konfiguracja - od dysków miałem lekką szamotaninę z zasilaniem (wd elements nie chciał parkować, dopiero modyfikacja sdparmem go zatrzymuje), samo ustawienie NAS to dosłownie moment, jeszcze pytanie czy używasz dedykowanego systemu, ja aktualnie siedzę na Raspberry Pi OS a nie na OpenMediaVault, bo to samo pi mi ściąga torrenty, robi
  • Odpowiedz
  • 1
@art212: tak. Musisz mieć publiczny adres IP.
Najszybciej postawisz sobie coś takiego na Dietpi.com a z niego zainstaluj sobie filebrowser.
jak masz zmienne IP użyj Duckdns.org
  • Odpowiedz