Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Jest jakiś sposób na zaręczyny, ale żeby chodziło o związek niesformalizowany, ale z całą otoczką typu wesele. Mistrz ceremonii itl. Jednak bez skutków prawnych? Jak wygląda sprawa wyznawania przy zaręczynach? Umówiłem się z partnerką żeńską, że nie zależy nam na formalizacji, tylko ładnej zabawie dla rodziny i tak robimy. Co myślicie?

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #61b514851a841e000b7dc5b6
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: sokytsinolop
Wesprzyj projekt
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AnonimoweMirkoWyznania: Nie wiem, w czym problem. Możecie przecież scenkę wyznania sobie wierności odstawić z kimś, kto będzie jakąś ustaloną formułkę czytać. Zrobić jakiś obrządek.

Imho dobry pomysł. Ja bym w to szedł.
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: robisz tak samo jak normalnie tylko nie w kościele/US tylko na sali, podnajmujesz sobie mistrza ceremonii, co prawda w Polsce to raczej łatwiej o takiego do pogrzebu niż na wesele, no i sobie przysiegacie jak wam się podoba.

Jak chcesz to możecie sobie któreś nazwisko w US później zmienić ale to akurat bardziej skomplikowane.

Btw, przecież nikt nie wymaga od ciebie papieru z US żeby Ci salę weselną wynająć,
  • Odpowiedz
UwielbianyCzubek: Ale zaraz. Chwila moment. Wstrzymajcie swoje konie. Czy nikt nie zauważył, że w polskim prawie nie istnieje instytucja pozorna? Np. przy unikaniu podatków tzw. czynność pozorna. To jest nieważne. Tu jest tak samo. Ślub humanistyczny czy nawet samp wesele rodzi skutki prawne równoważne małżeństwu,. Dlatego nawet jeśli nie pójdziecie do USC to i tak w świetle prawa będziecie małżeństwem ze wszystkimi tego skutkami prawnymi. Radzę więc uważać co się robi.
  • Odpowiedz