Wpis z mikrobloga

Znowu coś nie wychodzi - chleb pieczony garnek zeliwny - pierwsze 20 minut pod przykryciem 250 stopni potem 20 minut odkryty, po odkryciu piekarnik spryskuje zimna wodą, chlebek ładnie wyrasta ale skórka, skórka miękknie zaraz po wyjęciu, chleb nie ma tego czegoś chrupkiego. Próbuje już wszystkiego i dalej nic. Zimna woda po wyjęciu nie daje nic. Jak to zrobić, skórka wydaję się bardzo cienka co też może być problemem. Jak to poprawić? Co by tu jeszcze zmienić? Chleb na zakresie czasem dodaję odrobinę drożdży #chleb #bojowkapiekarska #gotujzwykopem
patrix100 - Znowu coś nie wychodzi - chleb pieczony garnek zeliwny - pierwsze 20 minu...

źródło: comment_1639250598QwnHcvuT48axHdyisUvV39.jpg

Pobierz
  • 5
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@patrix100: ja spryskuje ciasto przed włożeniem do naczynia żeliwnego, 25 min pod przykryciem 245 stopni, 15 min 225 stopni bez przykrycia. Po odkryciu nie spryskuję dodatkowo. Skórka wychodzi pięknie chrupiąca.
@patrix100: chleb wygląda na dość duży. Ja taki duży piekę ze 30 minut w 250 stopniach pod przykryciem, potem odkryty ze 20-30 minut w 200-210 stopniach. Nic nie spryskuję przy żeliwnym, spryskiwanie ma sens właśnie przy wyższej temperaturze i odkrytym cieście (czyli kiedy pieczesz np na kamieniu do pizzy). W przypadku żeliwa nie używam pary w ogóle, skóra wychodzi twarda jak kamień
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@patrix100: jeśli chcesz spryskać, to zaraz na początku pieczenia. Po zdjęciu pokrywki już nie dawaj wody. Jeśli chcesz jeszcze bardziej chrupiącą, to możesz po wyłączeniu piekarnika zostawić chleb na 15-20 minut w uchylonym, stygnącym piekarniku.