Aktywne Wpisy

kamil-tumuletz +213
„Polish jokes” to gotowy tytuł na dokument o tym, jak w Polsce przez trzy dekady wbijano ludziom do głowy, że trzeba się „cieszyć z roboty za grosze, bo inaczej gospodarka padnie”.
To jest groteskowy paradoks:
– państwo dogania Zachód wskaźnikami PKB,
– młodzi masowo emigrują, bo tutaj nie da się żyć za pensję,
– a w dyskusjach o podwyżce minimalnej wciąż dominuje retoryka januszexu: „jak podniesiecie, to ja zamknę firmę, bo się nie opłaca”.
To jest groteskowy paradoks:
– państwo dogania Zachód wskaźnikami PKB,
– młodzi masowo emigrują, bo tutaj nie da się żyć za pensję,
– a w dyskusjach o podwyżce minimalnej wciąż dominuje retoryka januszexu: „jak podniesiecie, to ja zamknę firmę, bo się nie opłaca”.
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
rales +909
ZAPLUSUJ TEN WPIS, A ZAWOŁAM CIĘ ZA 7 LAT
Tak aktualnie prezentuje się najdroższa 11. (wg transfermarkt) zawodników mających nie więcej niż 18 lat.
Zobaczymy za 7 lat, gdy chłopaki będą mieli po 25 lat, ilu zrobiło wielką karierę, z ilu wyrosły Bojany, a ilu przepadło w zawodowym futbolu.
Trochę
Tak aktualnie prezentuje się najdroższa 11. (wg transfermarkt) zawodników mających nie więcej niż 18 lat.
Zobaczymy za 7 lat, gdy chłopaki będą mieli po 25 lat, ilu zrobiło wielką karierę, z ilu wyrosły Bojany, a ilu przepadło w zawodowym futbolu.
Trochę
źródło: Screenshot(16)
Pobierz

Anyway, chciałem wam tylko dać mały update odnośnie Puszczy Niepołomice. Nie, Lukaku nadal nie zawitał do 1 Ligi. Nie udało się ściągnąć żadnego głośnego nazwiska, co biorąc pod uwagę reputację klubu i ligi, nie może dziwić.
Kilka wzmocnień udało się poczynić. Do Niepołomic trafiło sporo chłopaków z Ekstraklasy i kilka zagranicznych nazwisk:
- 9,75 mln euro - Dylan Levitt (PŚ, Cardiff, 24 l., CA: 116, PA: 123)
- 3,6 mln euro - Daan Dierckx (OŚ, Lech Poznań, 22 l., CA: 118, PA: 139)
- 1,7 mln euro - Runar Runnarsson (BR, Arsenal, 30 l., CA: 118, PA: 138)
Ten Runarsson to chyba największe zaskoczenie. W Niepołomicach będzie zarabiał 138 tys. euro miesięcznie, co może w pewien sposób tłumaczyć, dlaczego zgodził się na takie zesłanie xD
Efekt? Puszcza Niepołomice zakończyła sezon na 5 miejscu w tabeli i awansowała do baraży. Niestety w półfinale piłkarze trenera Tomasza Tułacza ulegli ŁKS-owi Łódź (1:2). No cóż, za rok będzie kolejna szansa. Walczyli dzielnie.
Swoją drogą dwa łódzkie kluby stoczyły pojedynek w finale baraży. W efekcie ŁKS zagra w Ekstraklasie!
PS. I jeszcze mały spoilerek dotyczący Ekstraklasy. Legia nie zdobyła mistrzostwa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#bananowaekstraklasa #fm22 #footballmanager
źródło: comment_1639079388ASH78UPdtOCFavWiee8HhL.jpg
Pobierzźródło: comment_16390794478kJXvFwfz1lpXgoylaWDz4.jpg
Pobierzźródło: comment_1639079912h1OyKddXev5HRKCP3Rrvof.jpg
Pobierz