studia podyplomowe z java/jakarta EE + samodzielna nauka z książek/kursów na yt jakąś ścieżką na przebranżowienie się do #it #java aby po tym roku złapać jakiś staż?
@AryanWonderBoi: aż takie fikołki trzeba umieć? Pamiętam jak w 2017 jak zaczynałem to brali z podstawową znajomością Javy, a gościu co ze mną ma stażu był nawet nie wiedziała co to Spring
@AryanWonderBoi: ucz się Spring Boota i Spring Clouda, w Polsce nie używa się Jakarty EE więc useless. Mimo że to podobne frameworki to dla rekruterka i tak to znaczy że brak Springa.
@mk321: znając życie jak jest ta Jakarta EE wpisana w program studiów to trafi na jakiegoś leśnego dziadka która c---a ma pojęcie jak mikroserwisy w Springu działają w środowisku komercyjnym. a to jest aktualnie jeden z najważniejszych tematów do ogarnięcia
@jaca_66: @mk321: Jakarta EE bo taki jest program na podyplomowce na PŁ. Nowoczesne programy biznesowe Java/Jakarta EE. Taka sytuacja xd Springa też z YT/książek wystarczy? Laik ogarnie?
@jaca_66: No ok, ale czy w takim razie podyplomowe są w jakiś sposób pomocne na dobrą sprawę? Koszt 8,9k z tego co widzę, więc trochę grosza kosztuje a z tego co piszecie, to połowa materiału (Jakarta) to do w-------a i useless jest. Myślałem nad zrobieniem tego (podyplomowki) jako bazy, a po skończeniu pójść na magisterkę w IT aby dokształcać się oficjalnie a jednocześnie klepnac staż i praktykę robić.
@jaca_66: Staż to chęć wkręcenia się w temat i pracowanie aby się rozwijać stale w temacie. Studia natomiast mają pomóc w dalszym rozwoju kariery i robiłbym je równolegle do pracy. Raczej chciałem spytać czy podyplomowka pomoże w złapaniu pierwszej pracy oraz czy ułatwi ewentualne studia magisterskie abym nie odpadł po miesiacu przez braki. Oraz czy stworzy pewne ramy i środowisko dla laika w temacie.
@AryanWonderBoi: ucz się Spring Boota i Spring Clouda, w Polsce nie używa się Jakarty EE więc useless. Mimo że to podobne frameworki to dla rekruterka i tak to znaczy że brak Springa.
a to jest aktualnie jeden z najważniejszych tematów do ogarnięcia
Springa też z YT/książek wystarczy? Laik ogarnie?
Java 11/17, Spring Boota (web), Spring Cloud, Spring Data, REST, JSON/XML, JUnit, Jenkins, CI/CD (koncepcja), UNIX. Na staż styknie
Myślałem nad zrobieniem tego (podyplomowki) jako bazy, a po skończeniu pójść na magisterkę w IT aby dokształcać się oficjalnie a jednocześnie klepnac staż i praktykę robić.
I z
@AryanWonderBoi: o kurła, brzmi jakbyś chciał strzelać z armaty do komara, a na staż wiele nie potrzeba
Raczej chciałem spytać czy podyplomowka pomoże w złapaniu pierwszej pracy oraz czy ułatwi ewentualne studia magisterskie abym nie odpadł po miesiacu przez braki. Oraz czy stworzy pewne ramy i środowisko dla laika w temacie.
@AryanWonderBoi: Studia są głównie po to żeby rekruter spojrzał przychylniej na CV. Jak zaczniesz pracę to nie będzie Ci się chciało ich skończyć ;)