Wpis z mikrobloga

Elo śmiry, mam problem z prędkością internetu. Zarówno ja jak i współdomownicy korzystamy z sieci Play. Podczas wakacji prędkość internetu w miejscu naszego mieszkania wyraźnie spadła- tłumaczyliśmy to wzmożonym ruchem (mieszkamy w centrum, dzieją się jarmarki i inne wydarzenia).

Potem się jakby troszkę poprawiło, ale teraz jest totalna porażka.
W nocy internet działa jako-tako, nie mam dokładnych danych (mam ping 60 w LOLu), ale w ciągu dnia stronki ledwo co się ładują.

Sprawa dotyczy zarówno internetu w telefonie jak i tego z przenośnego z routera. Jeżeli ma to jakiekolwiek znaczenie, to karty są na zupełnie inne umowy.

Moje pytanie brzmi na jaki internet przejść żeby wyeliminować problem, zakładam, że winowajcą jest tutaj zbyt duże przeciążenie sieci (?), a wiem, że poszczególni providerzy korzystają z tej samej infrastruktury.

stan na 15:57 wygląda następująco.

#5g #lte #internetmobilny
cfnylis - Elo śmiry, mam problem z prędkością internetu. Zarówno ja jak i współdomown...

źródło: comment_1638889191en5myiksacjk6LqGYTp0tw.jpg

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@cfnylis: sprawdź do jakiego operatora należy najbliższy Ciebie BTS, teoretycznie to gwarantuje największą prędkość. Pod warunkiem że nie ma dużego obłożenia sieci.

Operatorzy sobie podnajmują pasma i jeśli nie ma dużo korzystających to ten roaming spoko działa, ale jak bts obsługuje dużo klientów, to priorytet mają abonenci właściciela nadajnika
  • Odpowiedz
@cfnylis: Jak na moje to raczej problemy po stronie Playa lub ciulowy zasięg masz bo upload 0,42 to nawet na bardzo obciążonych nadajnikach takie coś nie ma miejsca. Jakiś problem z danym btsem moim skromnym zdaniem.
  • Odpowiedz
@play_polska: póki co Pani zleciła zmianę nadajnika jest troszkę lepiej, ale nie jest absolutnie satysfakcjonujące. Czekam na dalszy rozwój, zgłosiłem, że niewiele pomogło.
  • Odpowiedz