Wpis z mikrobloga

Jak mnie ktoś wygania do kuchni, to ja się cieszę. Mogłabym tam mieszać w garach cały dzień. A najlepiej w piekarniku. Ostatnio wyszło mi takie leśne ciacho z cytrynowym musem i żelką o smaku owoców leśnych ❤️ Łapcie na osłodę tego weekendu!
Jak chcecie, mogę czasem wrzucić jakiś przepis, teraz przed świętami nie wychodzę z kuchni ()
#gotujzwykopem #slodkatortura
ktosikona - Jak mnie ktoś wygania do kuchni, to ja się cieszę. Mogłabym tam mieszać w...

źródło: comment_1638522776vrmT2jklbl9rivlP1M30Iv.jpg

Pobierz
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirasKo-Kalwario; @Aparatka123; @General_Patton
Podaję listę przepisów, z których korzystałam, przy tworzeniu tego ciasta:
1. biszkopt szpinakowy: http://www.limonkowy.com/2016/04/biszkopt-szpinakowy.html
2. lemon curd: https://www.mojewypieki.com/przepis/lemon-curd-klasyczny
3. krem cytrynowy (na bazie powyższego lemon curd): https://slodkipomysl.pl/cytrynowy-krem/
Dolna warstwa kremu cytrynowego wygląda tak, że pierwszy blat szpinakowy posmarowany jest warstwą kremu cytrynowego, potem zrobiona jest na nim tzw. "tama", czyli wąski wałeczek kremu wyciśnięty rękawem cukierniczym po obwodzie biszkoptu, w środek włożona ilość czystego lemon curdu wedle uznania i przykryta taką ilością kremu cytrynowego, żeby uzyskać równą powierzchnię i zakryć sam lemon curd. W efekcie powstaje warstwa kremu cytrynowego z ukrytą warstwą kwaskowatego lemon curdu, który dzięki "tamie" nie
  • Odpowiedz
  • 0
@mirasKo-Kalwario: Jedno i drugie musi być w tej samej temperaturze. Najlepiej jest ubić samą śmietankę na pół sztywno, czyli tak jakby nie do końca, a potem zmniejszyć obroty miksera i dodawać partiami mascarpone (+ cukier puder jeśli potrzeba). Taka kolejność sprawi, że śmietanka się „dobije”, ale nie przebije, a mascarpone będzie lżejsze i bardziej puszyste :)
  • Odpowiedz