Wpis z mikrobloga

Ma ktoś coś podobnego?
Od paru lat mam problem, który sie pogłębia.
Nie mogę się skupić na jednej czynności(zazwyczaj związanej z rozrywka). Nie potrafię obejrzeć filmu, serialu bo mnie nie wciąga. Nie potrafię przeczytać książki, bo mnie szybko nudzi i się rozpraszam. Nie potrafię się wciągnąć w grę i po 15 minutach ja wyłączam(a próbowałem w różne gry grać) a kiedys potrafiłem po kilka godzin dziennie grać. Nawet kiedy jade autobusem słuchając podcastu ciagle łapie się na czytaniu artykułów w internecie przez co po chwili gubię wątek podcastu. Czuje potrzebę robienia wielu rzeczy na raz. Kiedy nic sie nie dzieje w filmie wyciagam telefon i przeglądam wiadomości.
Jak sobie z tym poradzić i do może być przyczyną?
Mam podejrzenie, że to kwestia zbyt dużej ilosci bodźców np. telefon.
#psychologia
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@milosnik_schabowych: Mam tak samo byku, nie potrafię robić jednej rzeczy na raz, nigdy bym nie dał rady obejrzeć filmu bez robienia czegoś w tle. Czasem nawet gram w dwie gry na raz, w jednej zbieram zboże w drugiej czekam na branie
  • Odpowiedz
@milosnik_schabowych: Mam identycznie jak ty, jakby jakieś adhd w głowie, które ciągle szuka nowych bodźców. Też na filmach non stop sprawdzam telefon, albo czytając coś zaczynam oglądać program i zapominam, że w ogóle coś czytałam xD Nie wiem czy jest na to lekarstwo, ale fajnie jakby było, bo to bywa męczące.
  • Odpowiedz
@milosnik_schabowych: Jak najbardziej to może być efekt przebodźcowania. Mózg uzależnił ci się od ciągłych i szybkich wyrzutów dopaminy. Skoro jesteś uziemiony to medytacja, czynności manualne np. puzzle, lego, muzyka (np. odgłosy natury, klasyczna cz twój ulubiony zespół), rozmowa z osoba którą lubisz. Coś dla siebie znajdziesz, tylko ogranicz telefon i social-media.
  • Odpowiedz
@milosnik_schabowych: mam podobny klopot - nadmiar silnych bodzcow negatywnie wplywa na czlowieka. Polecam sie odciac od social mediow, telefonow i innych uzalezniaczy (w zaleznosci xo preferujesz) i cwiczyc koncentracje jako umiejetnosc poprzez medytacje.
  • Odpowiedz