Wpis z mikrobloga

Kochana społeczności,

Staję przed pewnym trudnym wyborem i chciałbym prosić o poradę. Pytanie kieruję do osób na B2B, a temat dość pilny, bo jutro muszę się zdeklarować. Mianowicie mam takie dwie możliwości:
- Umowa o pracę za kwotę 10 k brutto/mies
- Umowa B2B za kwotę 600 zł/netto/dzień (przy założeniu 21 dni roboczych ~12600 netto)

Jakie są realne koszty na B2B w tej chwili? Zakładając koszt biura rachunkowego oczywiście, bo nie mam wiedzy księgowej. ¯\_(ツ)_/¯

Dziękuję serdecznie za wszelkie udzielone informacje. ( ͡º ͜ʖ͡º)

#b2b #it #praca #pracbaza #podatki #dzialalnoscgospodarcza #pracait
  • 10
  • Odpowiedz
Umowa B2B za kwotę 600 zł/netto/dzień (przy założeniu 21 dni roboczych ~12600 netto)

@bojlerynka: czyli generalnie ktoś Ci proponuję stawkę równowartą do kosztów miesięcznego zatrudnienia na UoP przy umowie na 10 tys. brutto. Zrób sobie prosty RZIS i oblicz różnicę wynagrodzeń netto, uwzględniając, że w 2 przypadku nie masz chorobowego oraz płatnego urlopu (-1 miesiąc wynagrodzenia).
  • Odpowiedz
@bojlerynka:

Jakie są realne koszty na B2B w tej chwili?

to zalezy od wielu czynników, np. ulg albo wybranego rodzaju opodatkowania.

Zakładając koszt biura rachunkowego oczywiście, bo nie mam wiedzy księgowej.

to najmniejszy koszt, księgowa z prowincji kosztuje 100-150zl/mc, licencja na program i samiedzielnie rozliczanie kosztuje ze 20zl/mc

w skrócie - b2b opłaca się oczywiscie bardziej. 10k brutto na UOP to jakies 7,1k na czysto, a z 12.600 + VAT na
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@bojlerynka: jeśli planujesz zmienić auto albo zrobić duże zakupy sprzętu, narzędzi, telefonów, itp., to bardziej się opłaca b2b. Jeśli lubisz urlopy, to b2b będzie kusić, żeby ich nie brać. Na b2b opłaca się, ale musisz mieć żelazną zasadę odkładania na swoją emeryturę własnoręcznie. I nie, że "w tym miesiącu mam wydatki". Zorientuj się też ile Cię miesięcznie będzie kosztować ubezpieczenie na życie, karta medicover/lux med, karta multisport (pracodawcy często dają to
  • Odpowiedz
- Umowa o pracę za kwotę 10 k brutto/mies

- Umowa B2B za kwotę 600 zł/netto/dzień (przy założeniu 21 dni roboczych ~12600 netto)

@bojlerynka: A czy na B2B będziesz miał urlop, L4 i jakieś benefity typu multisport/luxmed?
  • Odpowiedz