Mirki, szukam jakiejś planszówy na minimum 4 osoby na prezent dla rodzinki. Nie byłoby dużego problemu ze znalezieniem czegoś, ale okazało się, że jedna z osób nie trawi gier fantasy i sci-fi. Miałem masę pomysłów, ale uwzględniając te kryterium, to się okazuje, że już nie jest tak kolorowo. Jakieś propozycje? Budżet do 150, max 200zł
@sphinxxx: argument taki jak kierowanie się wyborem filmu na podstawie ocen z filmweb ( ͡°͜ʖ͡°)
Jak dla mnie to całkiem poprawny, rodzinny worker placement z fajnym budowaniem miasta i kombieniem kart bez wywierania na innych graczy presji, że czegoś nie zdążą zrobić.
@lizakoo: mechanicznie jest taki sobie, nic wybitnego. Gdyby nie grafika to by się nie
@heavenshill: Tyle, że OP prosi o grę rodzinną. Mechanicznie to worker placement z układaniem tableu. Moim zdaniem jest wszystko spójne i zrobione poprawnie, nie czujesz, że coś jest tam wrzucone na siłę. Jedyną rzeczą, która może być lekko nie spójna, to fakt, że jeden gracz przechodzi do nowej pory roku, kiedy ty możesz jeszcze kilka tur robić combo wiosną. Przy tym młodszy, początkujący gracz poradzi sobie równie dobrze, co starszy, bardziej
@heavenshill to nie jest żaden argument, bo nie zamierzałem cię przekonywać, tylko raczej pokazać, że wielu osobom się jednak podoba i doceniają tę grę.
Ale wiadomo, są gusta i guściki, normalna rzecz. Tobie się nie podoba Everdell, ja z kolei nawet laikowi bym nie polecił Carcassonne, które uważam za arcynudne i nadające się chyba tylko dla dzieci, które mogą bezrefleksyjnie ciągnąć w ciemno kolejne kafle i mieć z tego jakikolwiek fun.
#planszowki #gryplanszowe #grybezpradu
@sphinxxx: argument taki jak kierowanie się wyborem filmu na podstawie ocen z filmweb ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@lizakoo: mechanicznie jest taki sobie, nic wybitnego. Gdyby nie grafika to by się nie
Ale wiadomo, są gusta i guściki, normalna rzecz. Tobie się nie podoba Everdell, ja z kolei nawet laikowi bym nie polecił Carcassonne, które uważam za arcynudne i nadające się chyba tylko dla dzieci, które mogą bezrefleksyjnie ciągnąć w ciemno kolejne kafle i mieć z tego jakikolwiek fun.
https://www.gwfoksal.pl/pakiet-kingdomino-kingdomino-era-gigantow-646981.html