Wpis z mikrobloga

@DartNorbe: Ja zawsze wymieniałem na czas (a nawet przed) choć raz w warsztacie mi powiedzieli że zjawiłem się dosłownie w ostatnim momencie bo jeszcze chwila a byłaby tragedia.
  • Odpowiedz
@DartNorbe: generalnie to tłoki mogą spotkać się z zaworami. Jeśli jakieś z łożysk jest wyrobione to możliwe że da ci to cichszą pracę. Ale sam rozrząd to jedna z ważniejszych rzeczy których powinniśmy pilnować
  • Odpowiedz
@DartNorbe: Zależy czy na pasku czy na łańcuszku. Wyciągnięty łańcuszek może powodować hałas, straty w mocy, wypadanie zapłonu, ogólne pogorszenie kultury pracy silnika. Pasek rozrządu zwyczajnie się starzeje i zużywa, stare rolki i napinacz szumią, stara pompa wody która też bywa częścią napędzaną przez pasek może cieknąć czy stracić swoją wydajność. Pęknięcie spowoduje spory wydatek, dużo większy niż zmiana kompletnego rozrządu.
  • Odpowiedz
  • 0
@DartNorbe daje to, że unieruchamiasz auto na 5 dni bo tyle trzeba czekac na podkładkę z serwisu bo się nie przygotowałeś ( ͡º ͜ʖ͡º)
A tak poważniej to jak masz bezkolizyjny to nawet jak pasek jebnie to nic się stać nie powinno. Gorzej jak masz kolizyjny to poszukaj ile kosztuje Twój silnik i odpowiedź sobie na pytanie czy szkoda, czy nie.
bdfi3 - @DartNorbe daje to, że unieruchamiasz auto na 5 dni bo tyle trzeba czekac na ...

źródło: comment_1637824833cw6jEXmpV5uYAGqtAJC2Ew.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@modzelem: posiadacze merców z 1.8komprrssor mają zwidy i słuch jak sowa gdy podejrzewają łańcuch. Tam te g---o z kołami fazowymi po regeneracji kosztuje conajmniej 2,5 tysia. Nie wiem jak inne marki bo najczęściej z paskiem miałem do czynienia @DartNorbe: ale powiem ci wymieniaj na czas lub wcześniej niż zaleca producent, no chyba że cię stać na nowy silnik
  • Odpowiedz
Dodalbym pasek osprzętu,coś mi piszcalo i szumilo. Myślę za tydzień wymiana oleju to powiem żeby zajrzeli, nie zdążyłem, pasek się urwał razem z napinaczem, wkręcił w razrzad urywajac łapę od napinacza. Ostatecznie wyszło 3900 zł:)
  • Odpowiedz
  • 1
@DartNorbe pracował u nas taki jeden na okres próbny, no i kupił golfa 4, olał wymianę rozrządu bo jak twierdził na te odcinki po 30km dziennie to tam sie nic nie stanie.... tydzień po tych slowach strzelil mu pasek na bramie wjazdowej do zakładu. Umowy mu nie przedłużyli, prawie dwa lata minely a do dziś wspomina się tą akcje u nas, zapewnie przez te jegi słowa.
  • Odpowiedz