Wpis z mikrobloga

Korzystał ktoś z klucza dynamometrycznego TAGRED 42-210Nm (obecnie w smart okazji za 50zl) i mógłby się wypowiedzieć co do precyzji takiego klucza? Klucz budżetowy więc cudów się nie spodziewam, planuje używać tylko przy wymianie kół ale zastanawiam się czy zmieści się w tolerancji +/-15/20Nm?

#mechanikasamochodowa #samochody
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

jak tylko do wymiany kół to najpierw przykręcasz na pół mocy, później d----------z na full i nic cię więcej nie interesuje

@Pangia: kół się nie d--------a na full kluczem, podobnie jak nie d--------a ich się na full pneumatem xD

@bartwroobs: nawet najtańsze klucze wystarczą by dokręcić mniej więcej jak należy, to nie musi być idealnie

Za to mam uraz do tanich kluczy/narzędzi bo wykonane są najczęściej z gównolitu
  • Odpowiedz
@Atreyu: dzięki za odpowiedź, w przypadku klucza liczę właśnie na równomierne dokręcenie wszystkich śrub, wartość momentu powinna być mniej więcej ok. Poza tym widzę, że dużo ludzi kupuje takie klucze dlatego z ciekawości pytam o tolerancje, bo producent chyba jej nie podaje (przynajmniej ja nie znalazłem) a któryś z mirków mógł powiedzieć "sprawdzam" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@bartwroobs kupuj precyzja podobna jak do takich z marketu. Jak nie robisz głowicy tylko jakieś elementy zawieszenia czy koła czy półosie to będzie i tak lepiej dokręcone takim kluczem niż na pałę ręką czy dowalone do odcinki pneumatem. Używam podobnego do zawieszenia wszystko działa i się trzyma
  • Odpowiedz
@bartwroobs: Polecam adapter dynamometryczny. Używam od 5 lat i niedawno sprawdziłem na profesjonalnym sprzęcie jakie ma rozbieżności. Przy mniejszych momentach 0.1NM różnicy, na wìększych do 1 NM. Jestem w szoku jeśli chodzi o precyzję tego chińczyka.
Złożyłem na nim cały silnik - korbowody, głowicę itp. Kosztuje teraz coś około 200zł.
Zakres pracy od 1NM do 200NM.
fuck_yeah - @bartwroobs: Polecam adapter dynamometryczny. Używam od 5 lat i niedawno ...

źródło: comment_16371418758WNaR5qpZm8wgb06nKOifN.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@bartwroobs: Może to właśnie mi trafił się jakiś super egzemplarz - nie wiem, innych nie testowałem. W każdym razie sprawdzenie na testerze za 5000zł pokazało jak się trzyma. Nawet jakby miał 5NM rozrzutu, to i tak byłoby OK.
  • Odpowiedz
@bartwroobs:

Vorel/Yato to ten sam producent, jakość podobna. Albo alternatywa niteo tools - oni robią narzędzia dla biedronki (a raczej biedronka je sprzedaje) i jakość przyzwoita (mówię bazując na innych narzędziach tej firmy). Lepsze to niz chinczyk chociaz wiadomo, że nie do profesjonalnej pracy
  • Odpowiedz