moi drodzy mirko-devowie, czy też macie wrażenie że z wersji na wersję #csharp jest coraz bardziej zaśmiecony dziwnymi featurami które często bardziej utrudniają niż pomagają?
Potrzebujesz nowego typu - będzie to klasa? struktura? tuple? rekord? Kiedy używać extension methods a kiedy default interface methods? Która składnia inicjalizowania propertiesów jest najlepsza?
Zaczynałem od C# 2 i tak gdzieś do wersji 7 ten język był prosty i spójny. Potem zacząłem się gubić - też macie takie wrażenie czy po prostu jestem stary? ¯\_(ツ)_/¯
Anyway współczuję komuś kto miałby dziś nauczyć się C# od zera i dokładnie zrozumieć wszystkie mechanizmy języka
dziękuję! btw w swoich projektach realnie używacie nowych ficzerów języka czy zatrzymaliście się np 2-3 wersje temu?
kruci jak czytam teraz specyfikację 10 to nie potrafię się pozbyć uczucia zakłopotania gdy widzę że do przechowywania danych w jednym języku mamy zwykłe klasy, typy anonimowe, struktury, tuple, rekordy, record structs no i jeszcze dynamic który jest zupełnie osobnym
@dziadmankowy: no ja ostatni dłuższy czas spędziłem w Kotlinie więc nie bardzo sobie już wyobrażam język programowania bez takich rzeczy ( ͡°͜ʖ͡°) ja bym się tam rodzajami struktur jakoś nie przejmował za bardzo - dobrze że język daje w SDK takie możliwości a nie trzeba ręcznie jakichś fikołków robić żeby przechować dwie czy trzy wartości - o ile to poprawia czytelność! Warto też się
w swoich projektach realnie używacie nowych ficzerów języka czy zatrzymaliście się np 2-3 wersje temu?
@dziadmankowy: Komercyjnie jeszcze w starych wersjach, swoje projekty podbijam jak mogę. Miałem kiedyś problem z tym, że jak ms będzie dodawał coraz to więcej sugar syntax to będzie lipa (finalnie nie ma tego tak dużo)
Nowe ficzery zawsze na propsie, nowe vs też jest super ( ͡°͜ʖ͡°)
@dziadmankowy: Ja tam widzę wywalanie Boilerplate code. Takie rzeczy jak: -globalny import -usuniecie main -usuniecie blocku namespace jeśli jest jedno w pliku
Jedynie wkurza jak masz jaki stary projekt i nie możesz użyć kawałków z nowymi elementami w starym kodzie tylko musisz poprawiać. Do tej pory zawsze musiałem długo czekać aby móc używać
@zibizz1: Dzięki, czaję tę mechanizmy i korzystam, po prostu użyłem ich jako jednego dość ewidentnego przykładu czegoś co wg mnie jest "przekombinowaniem" języka :)
@powaznyczlowiek: trochę ostatnio miałem przygodę z golangiem który jako język jest tak prosty że aż prostacki, może stąd cała ta rozkmina
@dziadmankowy: nie. C# idzie w bardzo dobrą stronę, stając się językiem uniwersalnym, dającym dużą swobodę programiście z jednoczesnym zachowaniem czytelności kodu.
Osobiście staram się być na bieżąco, ale zawsze jestem jedną wersję do tylu.
@dziadmankowy: Jak zaczynałeś od wersji 2.0, czyli okolice 2005, i do tej pory nie wiesz kiedy używać klasy a kiedy struktury, to problemu bym szukał gdzie indziej niż w nowych funkcjonalnoaciach języka ¯\_(ツ)_/¯
#zwiazki #film #filmnawieczor Polecicie jakiś film do obejrzenia z panną? Coś zmysłowego, z nutką erotyki i dobrze by było aby nie był to gniot w atylu greja czy 365 dni.
Potrzebujesz nowego typu - będzie to klasa? struktura? tuple? rekord?
Kiedy używać extension methods a kiedy default interface methods?
Która składnia inicjalizowania propertiesów jest najlepsza?
Zaczynałem od C# 2 i tak gdzieś do wersji 7 ten język był prosty i spójny. Potem zacząłem się gubić - też macie takie wrażenie czy po prostu jestem stary? ¯\_(ツ)_/¯
Anyway współczuję komuś kto miałby dziś nauczyć się C# od zera i dokładnie zrozumieć wszystkie mechanizmy języka
#dotnet
To samo jest w Java - stare programowanie odchodzi do lamusa, potrzebne są nowe struktury i mechanizmy ¯\_(ツ)_/¯
dziękuję! btw w swoich projektach realnie używacie nowych ficzerów języka czy zatrzymaliście się np 2-3 wersje temu?
kruci jak czytam teraz specyfikację 10 to nie potrafię się pozbyć uczucia zakłopotania gdy widzę że do przechowywania danych w jednym języku mamy zwykłe klasy, typy anonimowe, struktury, tuple, rekordy, record structs no i jeszcze dynamic który jest zupełnie osobnym
Część, jak nie większość nie użyjesz w większości przypadków jeżeli chcesz mieć czysty/sensowny kod
@dziadmankowy: Komercyjnie jeszcze w starych wersjach, swoje projekty podbijam jak mogę. Miałem kiedyś problem z tym, że jak ms będzie dodawał coraz to więcej sugar syntax to będzie lipa (finalnie nie ma tego tak dużo)
Nowe ficzery zawsze na propsie, nowe vs też jest super ( ͡° ͜ʖ ͡°)
-globalny import
-usuniecie main
-usuniecie blocku namespace jeśli jest jedno w pliku
Jedynie wkurza jak masz jaki stary projekt i nie możesz użyć kawałków z nowymi elementami w starym kodzie tylko musisz poprawiać. Do tej pory zawsze musiałem długo czekać aby móc używać
@zibizz1: Dzięki, czaję tę mechanizmy i korzystam, po prostu użyłem ich jako jednego dość ewidentnego przykładu czegoś co wg mnie jest "przekombinowaniem" języka :)
@powaznyczlowiek: trochę ostatnio miałem przygodę z golangiem który jako język jest tak prosty że aż prostacki, może stąd cała ta rozkmina
Osobiście staram się być na bieżąco, ale zawsze jestem jedną wersję do tylu.
@dziadmankowy: jedynie record jako dto i tyle