Wpis z mikrobloga

@eehhh: według badań topical finasteryd ma najmniejsze efekty uboczne w dawce:

0,1ml 0,25% => obniża DHT we krwi o ~25% (~3x mniej niż oral), w skórze głowy o ~50% (podobnie jak oral)

Można to rozcieńczyć do 1ml 0,025% i uzyskać podobny efekt, pokrywając cały skalp
  • Odpowiedz
@feegloo: To badanie trwalo tydzien, pytanie czy sie w ciagu nastepnych kilku tygodniu nie obniza sie
W ogole te 100mikrolitrow to jest prawie 0,25mg finasterydu, a taka dawka jest normalnie w Korei przepisywana na lysienie(tylko ze oralnie).
  • Odpowiedz
To badanie trwalo tydzien, pytanie czy sie w ciagu nastepnych kilku tygodniu nie obniza sie

@eehhh: tak, dokładnie takie same wątpliwości miał Matt Dominance (czytałem kometarze na yt)

Niestety nie ma więcej danych, więc to obecny best guess. Możliwe, że po paru tygodniach finasteryd kumuluje się i jest większa obniżka DHT we krwi. Jako dowód anegdotyczny podam mojego brata, który stosuje topical fina wg tego przepisu 2 miesiące i nie
  • Odpowiedz
100mikrolitrow to jest prawie 0,25mg finasterydu, a taka dawka jest normalnie w Korei przepisywana na lysienie(tylko ze oralnie).

@eehhh: problem z oral jest taki, że nawet 1/4 dawki się kumuluje i z czasem daje podobny poziom obniżki DHT we krwi co pełna dawka, czytałem na reddit że 1/16 miałaby jakiś sens, ale ciężko takie coś łykać

https://www.wykop.pl/wpis/61072777/mirki-zaczalem-brac-finasteryd-od-8-miesiecy-biore/#comment-217138285
  • Odpowiedz
@feegloo: dzieki za wpis - ja stosuje aktualnie, ze rozcienczam w 2ml fluridilu 1mg fina i stosuje 0,5ml co drugi dzien na okolice zakoli. Wychodzi srednio dziennie 0,125 - w sumie po Twoim wpisie zastanawiam sie czy nie rozcienczyc w 4ml - wtedy bedzie ta 1/16 dawki
  • Odpowiedz
@eehhh: ja czytałem o 1/16 w wersji oral, jeśli topical to trzymałbym się najkorzystniejszych liczb z badania:

0,1 ml w stężeniu 0,25%, czyli 0,25mg fina rozpuszczone w 0,1ml

Upraszczając, 0,25mg to pożądana dawka leku. Można ją rozpuścić w takiej ilość ml, którą potrzebujesz do pokrycia skalpu i zaaplikować całość finasterydu. Ciekaw jestem, czy pokrycie większej ilości skalpu niż w badaniu nie zwiększa absorpcji systemowej (co pisałem w podlinkowanym komentarzu). Może
  • Odpowiedz
@woho31: tak, ale ciezko mi powiedziec czy dzialal czy nie - odnioslem wrazenie, ze za wiele nie pomogl - wiec nie chcialem placic prawie 200 zl miesiecznie za cos co niewiadomo czy dziala.Tak wiec wolalem nie ryzykowac, bo i tak jestem na krawedzi z wlosami i uzywam to jako baza do rozcienczania fina - tym bardziej, ze fluridil jest zbudowany tak, ze nie absorbuje sie systemowo, wiec moze da to
  • Odpowiedz
@eehhh: Matt Dominance nagrał tydzień temu filmik, w którym omawia badanie podlinkowane we wpisie i inne poszukujące optymalnej dawki topical finasteride
feegloo - @eehhh: Matt Dominance nagrał tydzień temu filmik, w którym omawia badanie ...
  • Odpowiedz