Wpis z mikrobloga

Co jest lepsze pod względem kosztów eksploatacji ogrzewacz katalityczny czy węglowy?
A mówiąc wprost czy samemu mogę z węgla drzewnego wystrugać wkłady, bo oryginalne to się średnio kalkulują? Oraz jak często trzeba katalizator wymieniać, bo widzę że są dostępne więc jest to awaryjna część.
#bushcraft
Kolsky - Co jest lepsze pod względem kosztów eksploatacji ogrzewacz katalityczny czy ...

źródło: comment_1636562966CvYU4J6N1zjpcns9vL6cZ7.jpg

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@cichaj: sam rozkminiłem. Wkład węglowy kosztuje około 1 zł (bez kosztów przesyłki), nie da się go podrobić bo mieszanina pyłu z węgla drzewnego, saletry potasowej i czegoś tam jeszcze. Ponoć wkład katalityczny trzeba wymieniać co 500 ml paliwa czyli co 20 użyć. Koszt paliwa to 14zł za litr (kupowane w większych ilościach 7zł za litr)
Czyli dzień grzania węglowym to 1zł, a katalitycznym 0,65zł (50 gr jak kupujesz rozpuszczalnik ekstrakcyjny
  • Odpowiedz
@Kolsky: omijaj ten ogrzewacz szerokim łukiem. Z tego co widzę jest to MFH. Zarówno ogrzewacz benzynowy jak węglowy. Sprzedawałem kiedyś to ustrojstwo na 10 może z dwa działają. Jak chcesz kupić zainwestuj w ogrzewacz Zippo
  • Odpowiedz