Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@bigos555: nie wiem dlaczego faceci nie dbają o siebie. Możliwe że im nie zależy tak jak kobietą. Ja o siebie dbam i jest mi z tym dobrze. Jak komuś pasuje opona na brzuchu to jego wybór. Kobieta z brzuchem ma większe szanse na faceta niż facet z brzuchem na kobietę. Z tego co widzę to faceci nabierają brzucha gdy są już w związku :)
  • Odpowiedz
@Czekoladowymisio: Ciekawe skąd są te dane, bo śledzę temat od dawna i nie spotkałem się jeszcze z opracowaniem, że w Polsce jest więcej kobiet z otyłością lub nadwagą. Kobiety też np. zdecydowanie częściej decydują się na diety odchudzające.

Przykładowy raport z 2020: https://www.medonet.pl/narodowy-test-zdrowia-polakow/raport-2020,narodowy-test-zdrowia-polakow-2020--problem-otylosci-jest-coraz-grozniejszy,film,61552230.html
GzS - @Czekoladowymisio: Ciekawe skąd są te dane, bo śledzę temat od dawna i nie spot...

źródło: comment_1636539993An9g0cLe2lWjqRJyPJXsjP.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 8
@bigos555: @GzS: ok chyba będę musiał przeprosić płeć piękną :) Tak jest jak się sprawdza tylko jedne badania. Z góry przepraszam wszystkie Panie. Wpisów nie usuwam niech inni widzą że można przyznać się do swojego błędu.

Z doświadczenia wiem że większość kobiet chce zrzucić wagę albo o siebie zadbać, może dlatego uznałem że więcej kobiet niż mężczyzn ma problem z nadwagą. Ehh moja wina :/
  • Odpowiedz
@ArniHell: Pogrzebałem trochę i wychodzi na to, że mapka jest z 2015r na bazie danych WHO z 2014. Świeższych danych WHO nie udało mi się na szybko znaleźć z podziałem na płeć, ale tak czy siak ciekawe są te wyniki. Dane nawet naszego NFZu (2019r) mówią o odwrotnej proporcji (więcej otyłych i z nadwagą wśród dorosłych mężczyzn i chłopców).

Co do dowodów anegdotalnych, to ja w sumie jak pomyślę o
  • Odpowiedz
  • 0
@GzS: sam zmagałem się z nadwagą do 25 roku życia. 142kg to nie było mało. U dietetyczki mijałem się z kobietami. Byłem jedynym facetem na początku jej kariery z tego co pamiętam. Z tego co wrzuca na fb to chyba jedyny xD Jedno ciągnie drugie. U mnie w rodzinie i wśród znajomych też tak jest ze oboje tyją. Jeśli im pasuje to ok.
  • Odpowiedz
@Stolen: Wg raportu NFZ (dane 2016) u osób poniżej 20 roku życia nadwagę ma 20% dziewcząt i 31% chłopców i odpowiednio 5% i 13% otyłość. Nie sądzę żeby w przedziale do 30 roku proporcje były odwrócone.
  • Odpowiedz