Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Nieszkodnik: oczywiście. Nośnikiem informacji genetycznej wirusów sars-cov-2 w przeciwienstwie do np komórek zwierzęcych nie jest dna a rna. Bez względu na to czy pobiera się fragment mrna z wirusa czy syntezuje sam kawałek kodu potrzebne są komórki tworzące kolejne kopie. Tak jak pisałem wirus nie przejawia funkcji życiowych takich jak oddychanie, odżywianie, poruszanie się, odbieranie bodźców, wydalanie czy właśnie rozmnażane. Nie jest żywym organizmem.

Jedyny sposób by uzyskać jego kolejne
  • Odpowiedz
oczywiście

@Pierorzek: i komu tu wierzyć? Tobie czy temu profesorowi? :-)

To zależy od typu. Szczepionki firmy Pfizer i Moderna to szczepionki mRNA, a więc w ich produkcji nie wykorzystano ludzkich linii komórkowych - odpowiada prof. Pyrć
  • Odpowiedz
@Pierorzek: co też Ty opowiadasz za głupoty, mamy doskonałe metody syntezy mRNA i nie potrzeba do tego linii komórkowych, słowo klucz do poszukania w Google: t7 (tak pfizer produkuje)
  • Odpowiedz
@Kozajsza nom, komórki zostały pobrane 50 lat temu z abortowanego płodu. I co?
Tak samo można się czepiać, że żeby się urodzić miliony plemników (potencjalnych Lewandowskich #pdk) musiało cóż, umrzeć. Żyjemy więc dzięki tragedii milionów potencjalnych nienarodzonych dzieciątek..
  • Odpowiedz
@kabzior: @Nieszkodnik: pisałem, że konieczne są żywe komórki. Rzeczywiście nie muszą być ludzkie, macie rację. Na swoje usprawiedliwienie mam to, że od czasu gdy miałem genetykę na studiach minęło dużo czasu, dla nauki to lata świetlne. Chyba zostałem w tyle, ale wstyd.
  • Odpowiedz