Aktywne Wpisy
SmugglerFan +205
ej, serio, jest w stanie ktos na to odpowiedziec?
jak to mozliwe ze ludzie chodza do spowiedzi przez paredziesiat lat? przeciez jesli postanawiali poprawe to tych grzechow powinni miec coraz mniej. po tylu latach juz nie powinni miec w ogole grzechow.
#bekazkatoli #religia #katolicyzm #spowiedz #pytanie #chrzescijanstwo
jak to mozliwe ze ludzie chodza do spowiedzi przez paredziesiat lat? przeciez jesli postanawiali poprawe to tych grzechow powinni miec coraz mniej. po tylu latach juz nie powinni miec w ogole grzechow.
#bekazkatoli #religia #katolicyzm #spowiedz #pytanie #chrzescijanstwo
duzy_krotki +71
Taka nasza mentalność, ze skrajności w skrajność, od komunizmu do turbo-kapitalizmu.
#nieruchomosci #ekonomia #gospodarka
#nieruchomosci #ekonomia #gospodarka
Chcę wyciszyć komputer. Wykleić obudowę. Wyjściowo komputer jest już bardzo cichy tj wentylatory i zasilacz wyższa półka bequiet, nic się nie kręci ponad 360rpm zazwyczaj. W maxie 800 przy wygrzewaniu.
Poprzednie kompy wyciszałem różnymi materiałami - głównie pianki, gąbki cyckopiramidki, maty basotect.
Teraz przyglądam się na system STP i zastanawiam się nad nim. Tym razem jest to duże mediacenter w obudowie silverstone gd10 - ciasno.
W systemie STP stosuje się do trzech wastw i razem może mieć to do 1cm grubości - mam tyle miejsca gdzieniegdzie.
Mam jedną wątpliwość. Chcę oczywiście obudowę dosztywnić i dociążyć ale główny cel to wyłapanie szmerów + jakieś dźwięki z elektroniki się odzywają. Zdaje się, że tu najlepiej radziłby sobie jednak lekkie gąbki które wyłapują wysokie dźwięki.
Produkty STP:
mata butylenowa STP Aero - zakładam, że bezpośrednio na obudowę, 2.3mm.
na nią i tu pytanie czy oba czy jeden z tych:
- Black Ton 4mm poliuretanowa
- Noiseblock 2 2mm butylenowa z włókniną.
Zakładam, że w tym zastosowaniu cały system nie jest potrzebny.
Aero i na nią Noiseblock to butyl na butyl. Nie wiem czy to ma sens.
Może sam noiseblock wystarczy?
Może sam blackton, pianka?
Może noiseblock a na niego blacton i olać aero? :D
Punktwo dla połamania dźwięku pojawią się piramidki - tam gdzie wiem, że promieniuje dźwięk.
Pomocy ! :)
Wygłuszenie paneli bocznych coś tam by dało, ale większość dźwięku idzie przez mesh (przynajmniej u mnie), a tego się nie wytłumi, a obudowy bez meshu są wyraźnie cieplejsze w środku = wyższe obroty śmigieł i koło się zamyka
Zamiast zabawy w mody myślałem nad cichą obudową w stylu bq dark base pro 900 albo niektórych fractali - ...ale to piekarniki z temperaturami do +20C w stosunku do obecnego mesha gdzie te mam lepsze niż na otwartym testbenchu. Nawet myślałem o custom loopie i wyprowadzeniu chłodnic poza budę, ale to już sztuka
@Atreyu: pod pełnym obciążeniem akceptuje jedynie lekki szum. W sumie to już mam ten poziom ale dążymy do doskonałości
@wielowitamin: są na to jedynie dwie metody:
- custom loop z kilkoma chłodnicami i wentylatorami ustawionymi na sztywno na niskich (choć i tak może być słychać np. pompkę)
- sposób jaki linustechtips zrobił u siebie w domu: piec w innym pomieszczeniu, do biurka dochodzą tylko kable xD
Na otwarcia w obudowie jest patent. Działa to oczywiście w przypadku cichych komputerów i łapania szmerów powietrza. Można robić pułapki dźwiękowe z cycko piramidek tak żeby dźwięk nie mógł wychodzić bezpośrednio. Nie bezpośrednio czyli z odbicia jeśli mamy wyłożone akustycznie płaskie powierzchnie też będzie znacznie osłabiony.
@wielowitamin: to rozważ customa z przewymiarowanymi chłodnicami i wentylatory na 400rpm. Pompka w takim patencie chodzi na ~30% więc jak będzie markowa to będzie też cicha.
Swojego złomka słyszę wyłącznie w nocy jak poziom szumu otoczenia spada a możnaby sporo poprawić bo dla mnie priorytetem są temperatury przy rozsądnym hałasie więc daję wentylatorom wkręcać się do 1000rpm i pompa chodzi na sztywno na