Wpis z mikrobloga

Heja #pcmasterrace i #wyciszanie #caraudio

Chcę wyciszyć komputer. Wykleić obudowę. Wyjściowo komputer jest już bardzo cichy tj wentylatory i zasilacz wyższa półka bequiet, nic się nie kręci ponad 360rpm zazwyczaj. W maxie 800 przy wygrzewaniu.

Poprzednie kompy wyciszałem różnymi materiałami - głównie pianki, gąbki cyckopiramidki, maty basotect.

Teraz przyglądam się na system STP i zastanawiam się nad nim. Tym razem jest to duże mediacenter w obudowie silverstone gd10 - ciasno.

W systemie STP stosuje się do trzech wastw i razem może mieć to do 1cm grubości - mam tyle miejsca gdzieniegdzie.

Mam jedną wątpliwość. Chcę oczywiście obudowę dosztywnić i dociążyć ale główny cel to wyłapanie szmerów + jakieś dźwięki z elektroniki się odzywają. Zdaje się, że tu najlepiej radziłby sobie jednak lekkie gąbki które wyłapują wysokie dźwięki.

Produkty STP:
mata butylenowa STP Aero - zakładam, że bezpośrednio na obudowę, 2.3mm.
na nią i tu pytanie czy oba czy jeden z tych:
- Black Ton 4mm poliuretanowa
- Noiseblock 2 2mm butylenowa z włókniną.

Zakładam, że w tym zastosowaniu cały system nie jest potrzebny.

Aero i na nią Noiseblock to butyl na butyl. Nie wiem czy to ma sens.
Może sam noiseblock wystarczy?
Może sam blackton, pianka?
Może noiseblock a na niego blacton i olać aero? :D

Punktwo dla połamania dźwięku pojawią się piramidki - tam gdzie wiem, że promieniuje dźwięk.

Pomocy ! :)
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wielowitamin: ogólnie mam podobny zestaw (5x silent wingsy na wolnych obrotach, straight power 11 i dark rock pro) w bardzo przewiewnej budzie (lian li lancool 2 mesh) i moje wnioski są takie:

Wygłuszenie paneli bocznych coś tam by dało, ale większość dźwięku idzie przez mesh (przynajmniej u mnie), a tego się nie wytłumi, a obudowy bez meshu są wyraźnie cieplejsze ​w środku = wyższe obroty śmigieł i koło się zamyka

Zamiast zabawy w mody myślałem nad cichą obudową w stylu bq dark base pro 900 albo niektórych fractali - ...ale to piekarniki z temperaturami do +20C w stosunku do obecnego mesha gdzie te mam lepsze niż na otwartym testbenchu. Nawet myślałem o custom loopie i wyprowadzeniu chłodnic poza budę, ale to już sztuka
  • Odpowiedz
ale dążymy do doskonałości

@wielowitamin: są na to jedynie dwie metody:
- custom loop z kilkoma chłodnicami i wentylatorami ustawionymi na sztywno na niskich (choć i tak może być słychać np. pompkę)
- sposób jaki linustechtips zrobił u siebie w domu: piec w innym pomieszczeniu, do biurka dochodzą tylko kable xD
  • Odpowiedz
@Atreyu: haha no tak. Bez swirowania. Szukam informacji jaki materiał wybrać.
Na otwarcia w obudowie jest patent. Działa to oczywiście w przypadku cichych komputerów i łapania szmerów powietrza. Można robić pułapki dźwiękowe z cycko piramidek tak żeby dźwięk nie mógł wychodzić bezpośrednio. Nie bezpośrednio czyli z odbicia jeśli mamy wyłożone akustycznie płaskie powierzchnie też będzie znacznie osłabiony.
  • Odpowiedz
pod pełnym obciążeniem akceptuje jedynie lekki szum

@wielowitamin: to rozważ customa z przewymiarowanymi chłodnicami i wentylatory na 400rpm. Pompka w takim patencie chodzi na ~30% więc jak będzie markowa to będzie też cicha.
Swojego złomka słyszę wyłącznie w nocy jak poziom szumu otoczenia spada a możnaby sporo poprawić bo dla mnie priorytetem są temperatury przy rozsądnym hałasie więc daję wentylatorom wkręcać się do 1000rpm i pompa chodzi na sztywno na
  • Odpowiedz