Aktywne Wpisy
#nieruchomosci #polska taki wykres dzisiaj dostałem na poparcie argumentów, że Polacy nie chcą się rozmnażać bo wygodnictwo, szkoda tylko że na tym wykresie NAJBARDZIEJ POPULARNĄ odpowiedzią wśród mężczyzn (60%) jest argument NIE MAM WŁASNEGO MIESZKANIA
kto by pomyślał że polak robak nie chcę zakładać rodziny w wynajmowanym mieszkaniu mniejszym niż przepisowy kojec dla psa
TAK UMIERA POLSKA, WŚRÓD ŚMIECHU BETONOWYCH MILIONERÓW
kto by pomyślał że polak robak nie chcę zakładać rodziny w wynajmowanym mieszkaniu mniejszym niż przepisowy kojec dla psa
TAK UMIERA POLSKA, WŚRÓD ŚMIECHU BETONOWYCH MILIONERÓW
Winden +44
Mirki czy ktoś z Was spotkał się kiedyś u wulkanizatora z "dopłatą do nowych opon zakupionych poza serwisem"? Właśnie coś takiego miałem zaszczyt zapłacić w kwocie 5 ziko od opony. #pytanie #motoryzacja
ile pracodawca powinien mi dać na UoP, żeby koszty były takie same? 15 000zł brutto?
#b2b #pracait #pracbaza #programista15k #pytanie
11 491,00 PLN
kwota netto
16 167,06 PLN
kwota brutto
19
Jeśli chcesz uwzględnić te 26 dni urlopu to możesz liczyć całkowity koszt pracodawcy na 15.7k (0.7k = ~2 dni w miesiącu razy dniówka), czyli na UoP ok. 13k brutto, 9.2k netto.
Poza tym na B2B dużo trudniej dostać kredyt.
- 17/32%->19% unikamy drugiego progu
- płacimy mniejszy ZUS od pensji średniej a nie procentowo od realnego przychodu
O ile zysk z tej pierwszej części jest bezdyskusyjny to w przypadku tej drugiej części okradamy siebie z przyszłości. Oczywiście zaraz się zlecą wszyscy co krytykują ZUS i że pieniędzy na nasze emerytury nie będzie ale jednak przez ostatnie 40 lat było
Będąc na JDG powinniśmy:
- odłożyć dodatkowo ~15k rocznie na emeryturę
- odłożyć lub wykupić ubezpieczenie od utraty dochodu. Na UoP dostaniemy 80% pensji jak jesteśmy na zwolnieniu. Na B2B dostaniemy 2000/miesiąc pod warunkiem że płacimy 77,31 zł/miesiąc(nieobowiązkowe)
- wziąć jakieś ubezpieczenie wypadkowe
@trevoz: na tak zwany chłopski rozum to i może. Bo na konto wpłynie ci faktycznie więcej na koniec miesiąca. Ale w kolejnym pójdzie na: zus, pit, odłożenie na urlop, na chorobowe.
Do tego liniowy 19% zabiera ci wszelkie możliwości odliczeń od podatku.
Kiedyś to sobie przeliczałem i wychodzilo mi