Wpis z mikrobloga

@Futyporyt27: w domysle chodzilo mi o to, ze robisz bludner bez rekompensaty i tracisz figure na czysto, jak ogladam partie GMow to rezygnacja w takim momencie leci z automatu
  • Odpowiedz
@heater: Są gracze z 2700+, którzy potrafią jeszcze długo ciągnąć zupełnie przegrane pozycje. To zależy od temperamentu a często od nastroju dnia. W internecie frustracja bywa większa i ludzie na złość będą grać do gołych królów, bo nie potrafią się pogodzić z porażką.

Poza tym w internecie dochodzi jeszcze możliwość wygrania na czas albo nadzieja na danie pata pod wpływem właśnie niedoczasu.

Podsumowując: to najmniej zależy od rankingu.
  • Odpowiedz
jak ogladam partie GMow to rezygnacja w takim momencie leci z automatu

@heater: bo GM mając figurę mniej bez rekompensaty nie widzi szans na remis przeciwko innemu arcymistrzowi. Ale załże się, że przeciwko 2000 będzie grać do samego końca, bo bedzie czuł, że przeciwnik może się pomylić.

Poza tym ja się cieszę jeżeli przeciwnik nie poddaje, bo mogę ćwiczyć realizację przewagi, która dla wielu szachistów nie zawsze jest taka prosta.
  • Odpowiedz
@heater: jeszcze artykuł napisany przez arcymistrza z kilkoma przykładami (a jest ich więcej) - Carlsen na turnieju z długim tempem wygrał partię mając figurę mniej.
Swoją drogą ciekawy jestem czy Ci to przeszkadza w jakiś sposób, że przeciwnicy się nie poddają?
  • Odpowiedz
bardzo ciekawa analiza - wynika z niej, że masz 20-25% szans na wygranie partii, gdzie silnik pokazuje ponad -3 :D

@Futyporyt27: tylko z tego co widze, to jest to dla rankingow 800-2300, wiec srednio to miarodajne w stosunku do mojego pytania, raczej fajna ciekawostka

Swoją drogą ciekawy jestem czy Ci to przeszkadza w jakiś sposób, że przeciwnicy się nie poddają?

@Futyporyt27: jest to po czesci prawda, chociaz bardziej
  • Odpowiedz