Wpis z mikrobloga

Cześć, jak już wyrobiłem ciasto i leży sobie 2-3h w TO i później mam zamiar wrzucić je do lodówki to muszę coś robić z ciastem przed tym? Czy po prostu bez otwierania pojemnika wrzucić do lodówki? Pozdrawiam.
Pozwolę sobie oznaczyć fachowca. @Maldonado
#pizza
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

to jest 9h w TO, masz mąkę która to wytrzyma? lepiej 16h tk blok, potem od razu 4h to kulki, ciasto podzielone szybciej się ogrzewa, zimne lepiej się formuje
  • Odpowiedz
@KromkaMistrz: nie tylko ilość białka ma wpływ na siłę mąki, ale zazwyczaj im mniej tym słabsza.. taka mąka raczej na "szybciocha", w dzień wypieku 4h to blok, 3h to kulki... ewentualnie można część kulek zablokować wcześniej na drugi dzień (wtedy 2h to kulki, lodówka i wyjąć 1h przed wypiekiem).
  • Odpowiedz
@bartwroobs: informacja od kierownika regionu, a co? zresztą na zgrzewce masz też producenta, wartości odżywcze pasują do 5 Stagioni Napoletana 1kg, a dla tej mąki bez problemu znajdziesz siłę... po tygodniu włoskim sporo tego jeszcze w biedrach, sam kupiłem sobie 20kg
  • Odpowiedz
@sSpoko: pytam z ciekawości, bo mam odmienne doświadczenia z tymi mąkami, zawsze na korzyść 5 stagioni. Nigdy nie uzyskałem ładnej siatki glutenowej w przypadku gusto i hydro 65%, zawsze to ciasto było bardzo lepiące ale to tylko moja subiektywna opinia
  • Odpowiedz