Wpis z mikrobloga

Mircy, mam pytanie jak to wygląda prawnie, sytuacja jest następująca.
Pracuje na pełen etat w trybie zmianowym na zmianę B w takim trybie że co drugi weekend pracujący a w zamian za to jeden dzień w tygodniu wolny, rok temu rozpocząłem studia i na rozmowie z kierownikiem ustaliłem, że albo będę miał wolne na zjazdy albo pracował tylko od poniedziałku do piątku. Napisałem podanie o zmianę systemu pracy na pracę od poniedziałku do piątku bo mi to lepiej pasuje, uzasadniłem tym, że rozwijam swoje kompetencje studia itp. podanie zostało zaakceptowane
Przez cały rok nie było problemu aż do teraz, pobieram grafik a tam jeden weekend pracujący akurat wtedy kiedy mam zjazd a w dodatku na zmianę C, bez żadnej konsultacji ze mną bez żadnego telefonu po prostu dostałem grafik i tyle. Rozmowa z kierownikiem ciężką bo nie ma ludzi bo w tym czasie jest potrzeba bla bla bla i że to że mam zatwierdzone to nie znaczy że zawsze bo teraz jest potrzeba i tyle.
Więc moje pytanie, jak to wygląda ze strony prawa pracy czy też ogólnego prawa? Coś mogę oficjalną droga ugrać? Informować o tym fakcie inspekcje pracy? Czy jak?
#prawopracy #pracbaza #praca #kiciochpyta
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Sloneczko: mozesz zostac sciagniety ale z tego co mi wiadomo pracodawca bedzie musial pokryc koszty urlopu oraz oddac urlop jesli zostanie przerwany w jakims przedziale czasu czyli nikt tego normalny nie zrobi bo to moga byc koszty, ktore ktos musi zabrac na firme i sie pod tym podpisac ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Sloneczko Aż muszę bardziej zgłębić temat, bo akurat w moim przypadku mam trochę odpowiedzialności nie tylko materialnej i wydaje mi się, że nikt mnie nie może zmusić do pracy bo poniekąd brałby na siebie ewentualne konsekwencje.
Z drugiej strony w mojej firmie na tym samym stanowisku pracuje jakoś około 3500 osób, tylko rozchodzi się o pieniądze bo na 100% znalazło by się bardzo dużo chętnych żeby przyjść w ten dzień do
  • Odpowiedz
@bartolinibartlomiej: chyba pracodawca musi wykazac czytaj powiedziec, ze jestes potrzebny bo bez Ciebie beda straty i cyk, mozesz zostac, sa okreslone jakies godziny w takich wypadkach chyba. Wyznacza je bodajze przerwa miedzy dniami w pracy ale moge sie mylic bo dawno nie sprawdzalem kodeksu. Ogolnie sie zgodzic nie musisz na nic ale jak sam piszesz, ze tam pracuje 3500 osob no to sorry, taki moloch nie przejmuje sie jednostkami najczesciej
  • Odpowiedz
@Jarass92 Ale do strat też się wlicza zatrudnienie w tym czasie pracownika na nadgodziny 50 lub 100?
Jutro mam zamiar przejrzeć regulaminy w tym moim januszexie.
Akurat przerwy czas pracy itp. są u mnie bardzo pilnowane więc wszystko musi się zgadzać, kiedyś mi zabrakło 1 minuty do wymaganej przerwy i na cito miałem zmieniane godziny pracy na takie żeby było ok.
  • Odpowiedz