Wpis z mikrobloga

Jak w tym kraju założyć rodzinę przecież to trzeba mieć conajmniej 3 pokojowe mieszkanie.
Jestem autentycznie przerażony przyszłością, odechciewa się zakładania rodziny. Frustracja narasta, podejrzewam że dużo młodych tak ma
#nieruchomosci #patodeweloperka
  • 62
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

jeśli cię nie stać na mieszkanie, to tym bardziej nie stać cię na założenie rodziny.

@fegwegw: a jeśli cię stać na mieszkanie, to jak je kupisz, to już na nic więcej cię nie stać ;p
  • Odpowiedz
@vitermagerin to nie patodeweloperka ale wynik przeludnienia. 100 lat temu można było kupić działkę budowlaną za 1-2 przeciętne pensje netto 20 km od Warszawy. Jakieś 50 lat temu było to 5-20 pensji netto. Dziś jest to 100-500 pensji netto...
  • Odpowiedz
Jak w tym kraju założyć rodzinę przecież to trzeba mieć conajmniej 3 pokojowe mieszkanie.

@vitermagerin: A w innych krajach, to ludzie mniejsi, czy o co chodzi? Btw bzdura tam, w bliskim otoczeniu mam dwie świeże rodziny, gdzie ludzie zaczynają od kawalerek/1pok. Jak dzieciak pierwszy podrośnie i potrzebuje własnego pokoju, to wtedy się zmienia i tyle.
  • Odpowiedz
mordo, ale nie każdy wywodzi się z proletariatu

@fegwegw: 95% Polaków się wywodzi z proletariatu, nie jest to powód do wstydu, po prostu warunki bytowe były bardzo ciężkie jeszcze ledwo 100 lat temu. W 1921 roku 1/3 Polaków była analfabetami. W 1950 roku 80% gospodarstw domowych nie miało prądu.

Dlatego też mordo śmieszy mnie to współczesne gadanie, że do założenia rodziny i dzieci trzeba mieć nie wiadomo ile pieniędzy. Nigdy
  • Odpowiedz
  • 3
@vitermagerin a rób i teraz, będziesz mial motywację żeby coś zmienić w swoim życiu, zamiast myśleć o tym ze chciałbyś mieć lepiej. Podobno największą różnicą między ludźmi myślącymi, a pozornie glupimi jest taka, że ten w teorii glupi poprostu robi, z lepszym lub gorszym skutkiem, a na własnych błędach już potrafi wyciągnąć wnioski. A ten mądry, jak to mądry, przemyśli, znajdzie sporo problemów po drodze i na tym się skończy
  • Odpowiedz