Wytłumaczy mi ktoś fenomen Wrocławia? Ci co tak zawsze go zachwalają chyba nigdy w Poznaniu czy Warszawie nie byli. Za każdym razem jak tam jestem tylko utwierdzam się w przekonaniu że nie ma lepszego miasta do życia niż właśnie Warszawa.
@TenTypZez: No właśnie mam wrażenie że się nie remontuje. OK, stare miasto zadbane ale wystarczy wyjechać poza nie i już wszystko obdrapane i odpadający tynk.
Cały urok Warszawy to właśnie wysokościowce, szczególnie wieczorem ma to swój niesamowity urok gdy wszystko jest niesamowicie oświetlone. Każdy znajdzie coś dla siebie, ładne (odnowione!) kamienice w centrum, trochę dalej wysokościowce, masa parków i zieleni.
A to można coś we Wrocławiu zobaczyć poza rynkiem i
Cały urok Warszawy to właśnie wysokościowce, szczególnie wieczorem ma to swój niesamowity urok gdy wszystko jest niesamowicie oświetlone. Każdy znajdzie coś dla siebie, ładne (odnowione!) kamienice w centrum, trochę dalej wysokościowce, masa parków i
@TenTypZez: Żuli w Warszawie poza okolicami Pałacu Kultury nie widziałem i jestem za wyrzuceniem ich z centrum, ale straż miejska widać zajęta innymi głupotami.
@wuut: Ich się nie wyrzuci z innego powodu. W okolicach tych wysokościowców zwyczajnie nie ma normalnego miejskiego życia po godzinach pracy, które stałą obecnością ludzi by ich stamtąd wykurzyło. To jest taki efekt uboczny "city" wieżowców z biurowcami.
Dworzec w Poznaniu nie jest brzydki więc niewiem o co się d----------a wszyscy
@HuierP10: No wygląda jak chlebak, a do tego wiecznie brudny. Do tego przyoszczędzili na materiałach i wygląda to znacznie gorzej, niż na wizualizacjach. No ale przede wszystkim, to tragedia jest z logistyką tego dworca. Jak ktoś nie zna rozkładu peronów i ma mało czasu na przesiadkę, to krzyż na drogę ( ͡°͜ʖ͡°
@wuut: Przede wszystkim to Wrocław przez całe wieki był zdecydowanie bogatszy i większy niż Polskie miasta jak Poznań, Kraków czy Warszawa. Więc gdy w tamtych miastach kamienice na rynku mają max 3 piętra, to we Wrocławiu mają 5. Zawsze jak jestem w Poznaniu (a mam tam sporą część rodziny) to czuję się trochę jakbym przyjechał do mniejszego Wrocławia, niby fajnie ale to nie to samo.
@wuut: Warszawa to kolos, a we Wrocławiu rowerem w 30 minut jestem wszędzie i gitówa. Gdyby jeszcze drogi były chociaż na poziomie Krakowa to byłaby bajka. Poznań to w ogóle xD, tam nic nie ma, a do tego jest brzydko.
No i kierowcy w Warszawie to jakieś zakompleksione gamonie. We Wrocławiu kultura na drodze (mimo, że fatalna) to jest lata świetlne przed panami ze stolicy ( ͡°͜ʖ
@wuut: * Poznań gites - fajny rynek, nightlife, to jeziorko pare km od miasta też niczego sobie * Wawa gites - fajny skyline nocą, dobre kluby i śniadaniownie 24/7 no i macie Morskie Oko * Wrocław jest ciekawy bo duży fajny rynek, wyspy i tym podobne - krasnali też się fajnie szuka
Ja wspomniane miasta odwiedzałem, a żyję już kilkanaście lat w Krakowie, który kocham całym sercem, podoba mi się też Gdańsk, Gdynia,
@wuut: wroclaw jest troche zaniedbany komunikacyjnie, ale to jednak jest top3 w polsce zdecydowanie. Jest masa miejsc do zobaczenia poza wymienionymi przez ciebie wyspami i rynkiem, chocby niekończące się zagospodarowane wały nadrzeczne, po których można spacerować godzinami, czy rowerem przejechać wzdłuż całego miasta. Po dzielnice peryferyjne jak zacisze/zalesie z wspanialymi willami, czy sępolno z ogromną ilością zieleni. Warszawa ma te wieżowce i co z tego, jak chcąc pojechać z niej
@e_m_p: No właśnie nie mam kompleksu i co jestem we Wrocławiu to próbuje poczuć to o czym piszą ludzie co się zachwycają tym miastem - no i nigdy mi się to nie udało. Nie rozumiem fenomenu tego miasta.
@HuierP10: przede wszystkim Wrocław latem wygrywa z każdym miastem. Tereny nad rzeką i kanałami pięknie zazielenione, w każdym parku tętni życiem, grille, kocyki, piłki, frisbee. Bulwary pełne ludzi, Beach bary tak samo. Wypożyczasz kajak i śmigasz po odrze. Kuźwa jest pięknie
Jak ma być dobrze, jak na Tinder trafiam na samych kolesi w BMW 3 z 2008 roku, Renault Megane z 2006 r. albo Kia cee'd z 2013 bo: -on dojeżdża rowerem do pracy, -ma inne wydatki (a mieszka z rodzicami)
#wroclaw #gorzkiezale
Cały urok Warszawy to właśnie wysokościowce, szczególnie wieczorem ma to swój niesamowity urok gdy wszystko jest niesamowicie oświetlone. Każdy znajdzie coś dla siebie, ładne (odnowione!) kamienice w centrum, trochę dalej wysokościowce, masa parków i zieleni.
A to można coś we Wrocławiu zobaczyć poza rynkiem i
@wuut: A gdzie w Polsce tak nie jest?
@wuut: xDDDDD
@wuut: No pewnie, że tak. Zapraszam na tag #wroclaw, tam kilka przewodników znajdziesz.
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora
@HuierP10: No wygląda jak chlebak, a do tego wiecznie brudny. Do tego przyoszczędzili na materiałach i wygląda to znacznie gorzej, niż na wizualizacjach. No ale przede wszystkim, to tragedia jest z logistyką tego dworca. Jak ktoś nie zna rozkładu peronów i ma mało czasu na przesiadkę, to krzyż na drogę ( ͡° ͜ʖ ͡°
Warszawa to kolos, a we Wrocławiu rowerem w 30 minut jestem wszędzie i gitówa. Gdyby jeszcze drogi były chociaż na poziomie Krakowa to byłaby bajka. Poznań to w ogóle xD, tam nic nie ma, a do tego jest brzydko.
No i kierowcy w Warszawie to jakieś zakompleksione gamonie. We Wrocławiu kultura na drodze (mimo, że fatalna) to jest lata świetlne przed panami ze stolicy ( ͡° ͜ʖ
* Poznań gites - fajny rynek, nightlife, to jeziorko pare km od miasta też niczego sobie
* Wawa gites - fajny skyline nocą, dobre kluby i śniadaniownie 24/7 no i macie Morskie Oko
* Wrocław jest ciekawy bo duży fajny rynek, wyspy i tym podobne - krasnali też się fajnie szuka
Ja wspomniane miasta odwiedzałem, a żyję już kilkanaście lat w Krakowie, który kocham całym sercem, podoba mi się też Gdańsk, Gdynia,
Jak widzę ludzi robiących zdjęcia przy pałacu kultury od razu wiem że przyjezdny ( ͡° ͜ʖ ͡°)