Wpis z mikrobloga

Dlaczego miasta w jednym z najbogatszych regionów w tym kraju, czyli na Śląsku wyglądają tak obrzydliwie, jakby się było na Ukrainie? fasady budynków w większości nieodrestaurowane, reklama na reklamie, betonoza na betonozie, syf na ulicach, to wszystko z częstotliwością występowania zdecydowanie większą, niż ma to miejsce w miastach reszty Polski, też tych biedniejszych statystycznie.
#slask #katowice #chorzow #gliwice #sosnowiec #tychy #zabrze
  • 13
@Czekoladowymisio: bo śląsk po wojnie był wykorzystywany tylko do produkcji i kasa szła na warszawę, a później krzyk że brakuje kasy na modernizację kopalń czy hut i pozamykali to w #!$%@?. :) Tutaj nie przejmowali się budynkami, estetyką itp. Tylko to co jest pod ziemią.
I tak se śląsk żyje z czasów świetności (przed II wojną swiatową) aż do teraz. Pomijany, zapomniany, wyśmiewany ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
@LordDockers: Ale w Tychach moim zdaniem żadnej duszy nie ma, nawet nie czuć u was jakiegokolwiek śródmieścia, bloki bloki bloki, szerokie ulice itd.

Gdyby nie to że miasto jest w miarę czyste to można by było kręcić tam filmy o miastach z czasów ZSRR( ͡° ͜ʖ ͡°)

Dodatkowo jednak historia Chorzowa jest zabrudzona silnym przemysłem ciężkim które jeszcze do niedawna prężniej istniał czego o Tychach powiedzieć nie
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Czekoladowymisio: w 2018 wiedziałem jeszcze w Warszawie na Falenicy drogi gruntowe a o kamienicach na Pradze albo Targówku nie mówię. W Radomiu i Łodzi drewniane domy a raczej rudery w których mieszkali ludzie.
@LordDockers: Tychy to miasto bez klimatu-zwykłe blokowisko z czasów PRL.
@Czekoladowymisio bo dopiero teraz coś ruszyło. Możesz sobie wklepać w google jak wyglądał teren za spodkiem jeszcze jakieś 12 lat temu. Czasy mojej gimbazy, a za spodkiem były nieużytki w których żyli żule i jeździli rozkradajac złom. ( ͡ ͜ʖ ͡) masz ulicę warszawska w Katowicach. Nadal wygląda jak kupa. A to główna ulica miasta. I tak dobrze ze coś się ruszyło. Miasto w 10 lat zrobiło