Pamiętam że nie tak dawno przepychałem się na tagu #siecikomputerowe o to że sieciowcy w sumie nie będą potrzebni za 5-10 lat bo jest cloud i tam sobie klikasz i wszystko działa. To ci IT w #facebook to muszą być jacyś debile że nie potrafią czegoś tam w cloudzie wyklinać by działało. ( ͡°( ͡°͜ʖ( ͡°͜ʖ͡°)ʖ͡°) ͡°)
@d1sconn3cted: eee a to cloud nie potrzebuje stabilnie rozplanowanej skalowalnej sieci, dobrego okablowania, mądrze kupionego sprzętu, rozsądnego routingu by działać? Nie wszystko Ganesh z Mumbaju zrobi klikając wg instrukcji z Notepada. Sprawy sieciowe do czasu jakiejś wielkiej rewolucji zawsze będą wymagać specjalistów.
@miesnakrowa: Mało powiedziane że sensownie. Oni mają bardzo dobrze zaprojektowaną sieć - niemal że wzorcowo. Poza tym są takim gigantem (o czym nie każdy wie) że sami sobie budują routery/przełączniki i pisza do tego oprogramowanie. Mając takie pieniądze jakie ma facebook zasadniczo taka sytuacja ma naprawdę niewielkie możliwości na wydarzenie się. Podejrzewam, że nikt póki co nie będzie chciał wyjaśnić tej sytuacji. A w plotki w necie nie wierzę.
@brokenik: Może też być jakoś diabeł w szczególe, albo jakiś brak komunikacji między zespołami wdrażającymi i nawet wzorcowo zaprojektowana sieć już takim wzorem nie jest.
Mając takie pieniądze jakie ma facebook zasadniczo taka sytuacja ma naprawdę niewielkie możliwości na wydarzenie się.
@brokenik: A jednak się wydarzyła, dlatego będą to wyjaśniać i to głęboko i dokładnie. Ciekawe tylko ile będzie publiczne, a ile wycieknie, a ile pod dywan zamiecione.
@miesnakrowa: Moim zdaniem taka awaria nie powinna mieć miejsca. Przynajmniej nie w takiej skali i nie dla takiego giganta. Przy takiej skali działania po prostu w głowie się mi nie miesci, żeby np. system LDAP był po pierwsze wystawiony na zewnątrz. A po drugie był zależny od BGP czy DNSów. Litości. To jest jakieś ściemnianie i mydlenie oczu. Nawet w podrzędnych DC robi się tak, że sieć do managmentu serwerów
@brokenik: Teraz to jedyne co możemy to wyciągać szklane kule, albo fusy po herbatce. Obu brakuje nam informacji nawet takich jak idea jaka stoi za ich infra, na czym działają i z jakim zamysłem.
Równie prawdopodobna jest teoria że tak bardzo poszli do przodu z nowoczesnymi technologiami że teraz tego opanować nie umieją. Infra niezatapialna, jak Titanic. ¯\_(ツ)_/¯
Nawet w przypadku jakiegoś wielkiego crash'a masz dostęp do autoryzacji i sprzętu zdalnie
@miesnakrowa: Wiesz. Ja myślę, że nawet CloudFlare nie ma takiej kasy co FB. Zobaczymy co napiszą w oficjalnym komunikacie i co wycieknie prędzej czy później po czasie
Bierz pod uwagę, że większość dużych dostawców korzysta z technologii która nazywa się Anycast. Więc to nie jest tak, że jeden serwer im padł i nie mogą się dostać - tam musiał polecieć szereg różnych tematów
@brokenik: wedle niektórych 8-9 rano w kalifornii to ulubiony czas FB do robienia zmian, a facebook chwali się że mają własnego agenta BGP, którego często aktualizują i jest to zautomatyzowane więc leci updejt
#sieci #it
Nie wszystko Ganesh z Mumbaju zrobi klikając wg instrukcji z Notepada.
Sprawy sieciowe do czasu jakiejś wielkiej rewolucji zawsze będą wymagać specjalistów.
@brokenik: A jednak się wydarzyła, dlatego będą to wyjaśniać i to głęboko i dokładnie. Ciekawe tylko ile będzie publiczne, a ile wycieknie, a ile pod dywan zamiecione.
Równie prawdopodobna jest teoria że tak bardzo poszli do przodu z nowoczesnymi technologiami że teraz tego opanować nie umieją. Infra niezatapialna, jak Titanic. ¯\_(ツ)_/¯
@brokenik: wedle niektórych 8-9 rano w kalifornii to ulubiony czas FB do robienia zmian, a facebook chwali się że mają własnego agenta BGP, którego często aktualizują i jest to zautomatyzowane więc leci updejt