Aktywne Wpisy
zxc21 +16
Wytłumaczcie mi proszę jedną rzecz, bo taka mnie myśl naszła, że teraz #korposwiat ściąga pracowników do biur, że praca hybrydowa, zdalne odchodzą do lamusa. Firmy wydają sporo kasy na wynajem biur i w zasadzie po jakiego **uja tak robią, skoro można przyoszczędzić pracując zdalnie XD. Piszę z perspektywy #pracazdalna ignoranta, który był raz przez 2 lata w biurze przy podpisaniu umowy.
#pracait
#pracait
Squirell_ +129
Ale bym pospała pod taką, jak w domku letniskowym na Mazurach w jakimś 2004
Gdzie pada deszcz?
yr.no korzysta z modelu IFS (ECMWF). Część kraju obejmuje nieco dokładniejsza jego wersja. Lepiej brać ensgramy z niego, bo pokazują probabilistyczną prognozę na podstawie wiązki EPS.
Samych ensgramów chyba nie ma w wersji mobilnej. Yr.no jest dobre, ale to nadal model globalny, a więc w prognozowaniu zjawisk lokalnych może być z nim różnie.
Zresztą te modele zasadniczo najlepiej patrzeć pod kątem ensembles. Np. ostatnio korzystam z DWD-ICON - mapy powyżej - i generuję z nich sobie mapy prawdopodobieństwa (np. przekroczenia sumy opadu o zadanym progu). Ale jeszcze tego nie testowałem na jakichś konkretnych przypadkach.
Ale
A tu szansa na wystąpienie chociaż śladowego opadu (nawet mżawki), czy osadu z mgły. Prognoza z wczoraj 12UTC.
ECMWF/IFS (i zapewne też yr.no) również wskazywały na prawdopodobieństwo opadu w okolicach Białegostoku.