Wpis z mikrobloga

Pracuje jako #tester #testowanieoprogramowania #cypress i po 4 miesiącach w hamerykanskim startupie (zatrudnionym przez pośrednika) dowiedziałem się ze developerzy nie napisali jeszcze żadnych (!!!) testow jednostkowych. Mało tego, padła propozycja od klienta czy nie chciałbym popisać trochę unit testow dla kolegów developerow. Nosz urwa mac, człowiek w branży jest tyle lat i wszystko jak krew w piach. Nawet jak nauczysz w jednej firmie czy drugiej firmie sens piramidy testow, opłacalność testowania im wcześniej tym lepiej, to i tak potem trafisz do jakiegoś bagna gdzie wszyscy od klienta stwierdza z przekonaniem ze wola nowe ficzery niż unit testy. A aplikacje przetestuje przecież tester manualny i testy automatyczne UI…

Koledzy z #programowanie #programista15k #it czy w tej branży jest nadzieja? Na prawie 10 lat expa jestem w 5 firmie i po raz kolejny muszę uczyc w firmie o podstawach i zaletach testow.
P.s. nie szuka ktoś automatyzujacego za grube euro lub dolary?
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@bb89: jak sobie w definition of done nie wrzuciliscie unit testów do każdego nowego featurea to kto winny?
  • Odpowiedz
via Zakop
  • 0
@p4wl: byłem dolozony do projektu z przykazem pisania testow bo procesem zajmuje się tester manualny. A odpowiedzią na moje pytanie czemu ich nie ma było pytanie czy nie chce zacząć ich pisać
  • Odpowiedz
@bb89: Unity odchodzą w zapomnienie, klasyczne piramidy testów już nic nie znaczą, moda teraz jest na trochę unitow i w k---e integracji
  • Odpowiedz
via Zakop
  • 0
@jaca_66: mockowanie faktycznie jest teraz modne, pyk pyk jako tako ogarniesz wszystkie apki na dockerze, zamockujesz integracje i testujesz. Super wygodne tylko moim zdaniem bez testow na autentycznych środowiskach nie można mówić o podejściu end to end, to co najwyżej testy integracji
  • Odpowiedz
@bb89: Jakbyś nie musiał ich uczyć od początku to pewnie placiliby dużo mniej i nie zatrudniali seniora. Chcesz zarabiać to siedź cicho i użeraj sie w każdym projekcie od nowa z tym samym :)
  • Odpowiedz
Dlatego lubię prace w korpo, bo są zasady

@supersucker: xDDD No rzeczywiście, (aktualnie robię w korpo) byłem w projekcie gdzie przez 6 miesięcy devi nie napisali ani jednego testu jednostkowego, a jak klient powiedział, ze chce aby devi je przedstawili, to ci spieli dupę, oddelegowali 2 z 5 devów do tego zadania i w 2 dni napisali tyle, testów, że klient był bardzo zadowolony xD
  • Odpowiedz
@supersucker: Nie, akurat wszystko robili jak należy, dodam, że byli to devi na poziomie senior/architect. Po prostu była to projekt gdzie tworzyliśmy sam front, a za backend był odpowiedzialny inny team i po prostu stwierdzili, że testy jednostkowe przy samym froncie są im zbędne.
  • Odpowiedz