Wpis z mikrobloga

Dostałem rozliczenie półroczne za media i wryło mnie w ziemię. Wg. zarządcy nieruchomości, zużyłem prawie 140 m3 ciepłej wody w pół roku na dwie osoby. Na moje nieszczęście nie sprawdzałem wodomierza od stycznia 2021. Po otrzymaniu rozliczenia wezwałem konserwatora, który stwierdził, że takie zużycie jest nie realne i powinno średnio wynosić 1/2 zużycia zimnej wody.
Odpisałem zarządcy, że coś musi być nie tak z licznikiem, a oni zaproponowali, że mogą wysłać go do legalizacji, ale muszę zapłacić 600 zł.
Nowy blok i tylko ja mam taki problem. To raczej niemożliwe, żeby był jakiś wyciek.
Miał ktoś podobny problem? Co jeśli po sprawdzeniu licznika okaże się, że wszystko jest w porządku? ( ͡° ʖ̯ ͡°)
W komentarzach zdjęcia liczników.

#pytaniedoeksperta #kiciochpyta #mieszkaniedeweloperskie
Justdoit - Dostałem rozliczenie półroczne za media i wryło mnie w ziemię. Wg. zarządc...

źródło: comment_163221813277NV4ylJ0fxX7si38MCz9r.jpg

Pobierz
  • 133
  • Odpowiedz
@Just_do_it: ewidentnie trzecia cyfra powinna być interpretowana jako 0, a nie 1.

Ale generalnie żadnej ekspertyzy nie trzeba. Jest licznik zbiorczy, wystarczy sprawdzić jak się ma suma liczników do jego wskazań. Przy różnicy 10m3 ciężko by było wychwycić, ale 100m3 różnicy będzie ewidentnie widoczne.
  • Odpowiedz
@cezarcezik: gdzie ty widzisz w nadpłacie rachunku jakieś dymanie? Zaniesiesz te pieniądze na lokatę 0% a może otworzysz biznes życia i rzucisz korpo bo w danym miesiącu przelałeś dokładnie tyle ile zużyłeś? Idźmy dalej, gdy kupuję w sklepie lodówkę za 5k to jestem frajerem bo płacę gotówką a mogłem wziąć na raty..
  • Odpowiedz
@hu-nows: A jak zmienią licznik, założą mu nowy i wyzeruja sobie poprzednie wskazanie w systemie?

Nie zużył to nie płaci, nawet jeśli go stać.
  • Odpowiedz
@Just_do_it: Miałem taką samą sytuację z wodomierzem, baba źle odczytała pomiar nie uwzględniając przecinka. Poszedłem do gościa technicznego ze współdzielni i nie było problemu.
  • Odpowiedz
A jak zmienią licznik, założą mu nowy i wyzeruja sobie poprzednie wskazanie w systemie?

@grv_: chyba rachunki płaca u ciebie rodzice jeżeli sądzisz, że tak działają rozliczenia przy wymianie liczników lub zmianie taryf..
  • Odpowiedz
@Just_do_it: no i ten wodomierz ma legalizacje bo jest z 2019 a legalizacja jest na 5 lat. Nie zdziwilbym się jakby po przekroczeniu teoretycznie 200 m to albo by setne cyfry stanęły całkowicie albo jakieś inne cuda.
  • Odpowiedz