Aktywne Wpisy

BELM0ND0 +377
Polska szkoła marketingu xD Chłop z zasięgami nagrał film, że chujnia w hotelu, obejrzało to 3 miliony osób. I zamiast wydać jakieś eleganckie oświadczenie to mu bana w-----i xD i nie przewidzieli tego, że chłop z zasięgami nagra o tym kolejny film xD nie no, brawo Gołębiewski xD Klasa xD
#polskiyoutube #ksiazulo #marketing #golebiewski
#polskiyoutube #ksiazulo #marketing #golebiewski
źródło: temp_file2461186751308353132
Pobierz
okoboji +3
do osób piszących, że książulo "NIC NIGDY NIE ROBI POD PUBLIKĘ"
w najnowszym filmie - wrzuca że ma zakaz wjazdu do Gołębiewskich pomimo, że na końcu filmu w rozmowie telefonicznej pokazuje, że takiego zakazu nie ma.
Wszystko pod publiczkę i wyświetlenia
#ksiazulo #polskiyoutube
w najnowszym filmie - wrzuca że ma zakaz wjazdu do Gołębiewskich pomimo, że na końcu filmu w rozmowie telefonicznej pokazuje, że takiego zakazu nie ma.
Wszystko pod publiczkę i wyświetlenia
#ksiazulo #polskiyoutube
źródło: Zrzut ekranu 2026-07-2 o 23.01.25
Pobierz

Mam dwa procesy napisane w node.js w oparciu o Express (jeden to node-RED) , które muszą wymieniać cyklicznie dane pomiędzy sobą - wartości pomiarów itd. W jaki sposób najlepiej to zrobić pod kątem wydajności? API RESTfulowe, MQTT, websockety, SQLite?
Aplikacja ma chodzić na jakimś systemie embedded, więc wydajność jest tu kluczowa. Samych danych ma być wymieniane docelowo kilkaset-kilka tysięcy pomiarów.
Proszę o wyrozumiałość, dopiero się uczę( ͡° ͜ʖ ͡°)
@4191727801: Jeszcze nie wybrałem, ale mówimy o jakimś ARM-ie czy dokładniej SoMie( ͡° ͜ʖ ͡°) Na pewno nie będzie 8-bitowy AVR-erek ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Serio, nodejs przecież nie bedzie dzialał bare metal ani na żadnym RTOSie. Czy z góry pakujesz się w jakieś mega drogi hardware. Dodatkowo pakujesz jakiś mega wypasiony stack do czegoś prostego - zbierania i wysyłania pomiarów. Poza tym, tych pomiarów ma być kilkaset / kilka tysięcy na minutę / na dobę / na dzień? Po cholerę tak
@groman43: Pisałem, że na ATiny tego nie zamierzam robić :P
A zebranie kilku tysięcy pomiarów, biorąc pod uwagę, że rozmawiasz ze światem zewnętrznym, samo w sobie jest czasochłonne - MCU pewnie większość czasu będzie czekało aż sterownik PLC wyślę odpowiedź. Dlatego na Twoim miejscu wpakowałbym wszystko w FPGA, które będzie gadało z kilkoma sterownikami
@korni007: I dlatego wszyscy go pakują do IoT :P Mam nadzieję, że uzasadnisz dlaczego to takie gunwo, jestem bardzo ciekawy :P