Aktywne Wpisy

MrPawlo112 +60
źródło: temp_file8880249935455600868
Pobierz
kopilop +10
#kuchnia #gotujzwykopem
Moja kobieta napaliła się na thermomixa. Uważam że lidlomix jest tak samo dobry za 1/3 ceny. Jak to wytłumaczyć kobiecie?
Chciałem kupić jej na 30stke lidlomixa ale nie chcę później słyszeć narzekania
Moja kobieta napaliła się na thermomixa. Uważam że lidlomix jest tak samo dobry za 1/3 ceny. Jak to wytłumaczyć kobiecie?
Chciałem kupić jej na 30stke lidlomixa ale nie chcę później słyszeć narzekania

Mam dwa procesy napisane w node.js w oparciu o Express (jeden to node-RED) , które muszą wymieniać cyklicznie dane pomiędzy sobą - wartości pomiarów itd. W jaki sposób najlepiej to zrobić pod kątem wydajności? API RESTfulowe, MQTT, websockety, SQLite?
Aplikacja ma chodzić na jakimś systemie embedded, więc wydajność jest tu kluczowa. Samych danych ma być wymieniane docelowo kilkaset-kilka tysięcy pomiarów.
Proszę o wyrozumiałość, dopiero się uczę( ͡° ͜ʖ ͡°)
@4191727801: Jeszcze nie wybrałem, ale mówimy o jakimś ARM-ie czy dokładniej SoMie( ͡° ͜ʖ ͡°) Na pewno nie będzie 8-bitowy AVR-erek ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Serio, nodejs przecież nie bedzie dzialał bare metal ani na żadnym RTOSie. Czy z góry pakujesz się w jakieś mega drogi hardware. Dodatkowo pakujesz jakiś mega wypasiony stack do czegoś prostego - zbierania i wysyłania pomiarów. Poza tym, tych pomiarów ma być kilkaset / kilka tysięcy na minutę / na dobę / na dzień? Po cholerę tak
@groman43: Pisałem, że na ATiny tego nie zamierzam robić :P
A zebranie kilku tysięcy pomiarów, biorąc pod uwagę, że rozmawiasz ze światem zewnętrznym, samo w sobie jest czasochłonne - MCU pewnie większość czasu będzie czekało aż sterownik PLC wyślę odpowiedź. Dlatego na Twoim miejscu wpakowałbym wszystko w FPGA, które będzie gadało z kilkoma sterownikami
@korni007: I dlatego wszyscy go pakują do IoT :P Mam nadzieję, że uzasadnisz dlaczego to takie gunwo, jestem bardzo ciekawy :P