Wpis z mikrobloga

Czy ktoś z Was ma i korzysta z piekarnika parowego? Chciałbym poznać wady i zalety takiego rozwiązania, bo w internecie jedyne co znalazłem to sponsorowane artykuły. Pochwalcie się co macie i jakie jest Wasze zdanie na ten temat.

#kiciochpyta #kuchnia #piekarnik #gotowanie #agd
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@leesiuu: Są różne "poziomy zaawansowania" piekarników parowych. Najprostszy podział to na te, które poza tradycyjnym pieczeniem umożliwiają również gotowanie wyłącznie na samej parze oraz na te, w których para jedynie wspomaga tradycyjne pieczenie.

Minus tych pierwszych jest taki, że z powodów technologicznych nie mają (póki co) czyszczenia pyrolitycznego, a ich zakres temperatur przy tradycyjnym pieczeniu ograniczony jest do ok. 220-230 stopni.
Plusy? Poza funkcją prawie normalnego piekarnika (bo z niższą temperaturą maksymalną) otrzymujesz najbardziej zaawansowane, najwygodniejsze (bo z wyjmowanym zbiornikiem na wodę) rozwiązania parowe, które podobno "robią robotę". Piszę "podobno", bo takie piekarniki widziałem tylko w marketach i na filmach na YT (mój piekarnik musiał mieć pyrolizę).

Minusem drugiego rodzaju piekarników jest w zasadzie wyłącznie wyższa cena. To są normalne piekarniki, które poza funkcją tradycyjnego pieczenia oferują również mniej lub bardziej zaawansowane opcje parowe. W tego typu piekarnikach tak samo możesz mieć pyrolizę, temperaturę do 300 stopni, termosondę, itp. itd. i jeśli nie chcesz korzystać z pary to nie musisz, ale jak raz na jakiś czas zechcesz
  • Odpowiedz